Peter fietst langs de monumentale beuk op landgoed Kieftskamp. "Kijk hoe mooi de spiraalvorm van de kastanjes zichtbaar is!" (foto: F. Breimer)
Peter fietst langs de monumentale beuk op landgoed Kieftskamp. "Kijk hoe mooi de spiraalvorm van de kastanjes zichtbaar is!" (foto: F. Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Levensbomen en kastanje in spiraal

door Feikje Breimer

Fietsroute monumentale bomen

"Bomen zijn zo belangrijk! Ze zuiveren de lucht, houden water vast en zijn de leefomgeving voor vogels en insecten. Met onze tweede fietsroute langs monumentale bomen rond Hengelo vragen we op een positieve manier aandacht voor het belang van bomen."

Hengelo- Peter Bielars staat onder een zomereik van vijfentwintig meter hoog. Honderdzestig jaar geleden heeft één van de bewoners van landhuis Het Kervel de boom geplant. In de tuin van het landhuis een bruine beuk met een stamomtrek van meer dan vijfeneenhalve meter. Peter: "De grond onder de beuk is met rust gelaten, hij is nergens raar gesnoeid. Deze beuk kan nog jaren mee."

Dit moet anders

Peter is secretaris van de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst en vertelt: "We verzamelen voorbeelden waar we als vereniging zeggen 'Dit moet anders!' Onnodig snoeien, illegale kap en onnodig ingrijpen in ons bomenbestand. Kijk vooral naar de kroon van de boom, zit die goed in het blad en zie je weinig dood hout dan is de boom gezond. We zijn trots op ons coulisselandschap, laten we er voor zorgen dat dat behouden blijft."
Samen met Joost Bakker heeft Peter de bomen uitgezocht die in de fietsroute rond Hengelo zijn opgenomen. De route start op een bijzondere locatie; Begraafplaats Hengelo. De laan met reuzenlevensbomen bij de ingang is enkele jaren geleden gered van kap en staat als laan in het landelijk register monumentale bomen. Een boom komt daar niet zomaar in.
Peter: "De boom moet minimaal tachtig jaar oud zijn, gezond en minstens tien jaar mee kunnen en iets extra's bieden. Leven er bijzondere dieren in, is het een herdenkingslocatie?"
De Hengelse fietsroute is 31 kilometer lang, doet verschillende landgoederen aan en loopt via het dorpsbos van Hengelo terug naar de begraafplaats. De route is duidelijk beschreven en aan de folder is een plattegrond toegevoegd. Op foto's in de kantlijn staan de monumentale bomen beschreven. Peter stopt bij een abeel op de hoek van de Lieferinkweg en de Kiefskampweg en wijst op een oude wond aan de boom. "Dit is een goed voorbeeld van een gezonde boom die in staat is zichzelf te genezen. Hij is ooit fors aangereden maar inmiddels volledig hersteld. De monumentale beuk iets verderop het landgoed is ook zo'n bijzonder exemplaar. De twee oude kastanjebomen die er naast staan zijn dood maar mogen blijven staan."
Ook op de Lindeseweg bij Linde voor huisnummer 14 stopt Peter. "Soms zie je de ouderdom er helemaal niet aan af," legt hij uit terwijl hij naar een beukenhaag wijst die in een boog is gegroeid, "dit is echt bijzonder. Deze haagbeuk is meer dan honderd jaar geleden aangeplant. Nu is hij nog kaal, 's zomers is hij prachtig. Keurig in blokvorm gesnoeid."

De fietsroute is voor 2,50 te koop bij VVV Vorden en eetcafé
Jansen & Jansen in Hengelo.

www.bomenbelang.nl

Meer berichten