Vincent demonstreert een pelletkachel. "Bij pelletkachels heb je te maken met vuur, elektriciteit en een ventilator. We helpen onze klanten de kachel efficiënt te gebruiken." (foto: Feikje Breimer)
Vincent demonstreert een pelletkachel. "Bij pelletkachels heb je te maken met vuur, elektriciteit en een ventilator. We helpen onze klanten de kachel efficiënt te gebruiken." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Traditioneel fikkie stoken is uit duurzame vuurmachines zijn in

door Feikje Breimer

"De warmte en het vlammenspel, dat is de aantrekkingskracht van een kachel. In een vuur gebeurt steeds wat anders, het fascineert!"

Vorden- Wie een kachel koopt bij Het Kacheltje uit Vorden krijgt eerst thuis bezoek van Vincent Spiegelenberg of één van de medewerkers. Vincent: "Wij verkopen geen kachels wij adviseren over kachels. We helpen bij het maken van de juiste beslissing. Op welke plek komt de kachel?

Goed rookkanaal

Niet iedere plek is geschikt. Een goed rookkanaal is het halve werk, of eigenlijk het hele werk. We installeren de kachel met onze eigen monteurs en willen goede nazorg leveren. We verkopen in een gebied tussen Arnhem, Apeldoorn, Almelo en Aalten. We willen niet verder weg verkopen omdat we de juiste nazorg willen leveren, daar hecht ik enorm aan."
In de showroom aan de Kerkhoflaan in Vorden staan ruim honderd kachels, zowel hout gestookt als pelletkachels. Vincent vult een pelletkachel bij met pellets en demonstreert in een handomdraai het gemak van het apparaat. Met een druk op de knop blaast de ventilator meer warmte de showroom in. Vincent: "Mensen die zat zijn van hout zeulen maken de overstap naar de pelletkachel. Hij is bovendien uitstekend geschikt voor mensen die hun huis CO2-neutraal willen maken. Je koopt een vuurmachine die heel efficiënt is en het blijft vuur waar je naar kijkt. Ook bij deze manier van stoken is een goed rookkanaal heel belangrijk."
De tijd van open haarden en fijnstof is voorbij. Als iedereen de juiste kachel gebruikt en op de juiste manier stookt zou niemand overlast hoeven ervaren. Vincent: "Wie traditioneel een fikkie stookt vervuilt. De nieuwe type houtkachels moeten aan normen voldoen, maar je moet ook op de juiste manier stoken. Daarom is advies zo belangrijk. De juiste kachel in de juiste maat zodat je het vuur niet gaat afknijpen. Stook schoon en droog hout en stook niet bij mistig weer. Dan slaat de rook naar beneden en veroorzaak je overlast."
Veertien jaar geleden kocht en verkocht Vincent zijn eerste houtkachel, inmiddels staat er een team van veertien medewerkers klaar om te adviseren en te plaatsen. Vincent: "Goed advies van een leuk team voor leuke klanten. Dat is de chemie, de klik met de klant. Ik ben dan wel de eigenaar van Het Kacheltje, maar we zijn een echt team dat elkaar aanvult."

Meer berichten