Tonny en Joep op het parcours waar motoren 363 dagen per jaar niet welkom zijn. Dit weekend staat het bord er niet. (foto: Feikje Breimer)
Tonny en Joep op het parcours waar motoren 363 dagen per jaar niet welkom zijn. Dit weekend staat het bord er niet. (foto: Feikje Breimer) (Foto: )

De Zinken Kap 2.0 en elektrisch racen

Feikje Breimer

HAMOVE IRRC wegraces 11 en 12 mei

Bij de bakker ligt een motorkap naast de tafel met koek, in de supermarkt een raceband naast de winkelmandjes. Wanneer in Hengelo de racevlaggen aan de lantaarnpalen verschijnen en motoronderdelen bij de plaatselijke middenstand liggen uitgestald is het bijna zover; motorraces op de Varsselring.

Hengelo - Niks lekkerder dan de geur van een tweetaktmotor vindt HAMOVE bestuurslid Tonny Wassink. En neem het geluid, daar kan niets tegenop. Tonny: "Tweetakts zijn de wat oudere motoren, die klasse zie je bijna niet meer. Tijdens de wegraces kun je ze volop zien racen."

Voor het zover is zijn er strobalen aangesleept, opblaasbare stoothekken geplaatst, verkeersborden weggehaald en is het bijna vijf kilometer lange wegparcours voorzien van een wandelpad rondom. Medebestuurslid Joep Haverkamp is er trots op dat bij deze wegrace het publiek overal eersterangs staat, zit of loopt. "Dit is de enige wegrace in Nederland, maar van onze buitenlandse bezoekers weten we dat er nergens een wegrace is waar het publiek zo dichtbij kan komen. Niet alleen langs het parcours, maar ook in het rennerskwartier." Op de vrijdagavond voorafgaand aan de races is er een rijdersparade om 19.00 uur in Hengelo. Rond de Remigiuskerk in de Spalstraat stellen de deelnemers zich met hun motoren op. Wie dat wil mag met een motor op de foto, terwijl een aantal prominente coureurs wordt voorgesteld.

Tonny wijst naar de vlag voor de HAMOVE molen. "Als die in de richting van Hengelo wappert is het goed. Dan hebben we oostenwind en dat betekent meestal mooi weer. Je kunt de motoren dan tot ver achter Hengelo horen en met mooi weer komt er veel publiek. Vorig jaar waren er zo'n 7.500 mensen op de been." Joep: "Gezelligheid staat voorop bij deze races. De bar onder de Zinken Kap iets verderop was een begrip, aangezien die op de oude manier niet meer wordt ingericht neemt de HAMOVE dit over, we regelen dit jaar de Zinken Kap 2.0. Van muziekvereniging tot hondenclub, iedereen helpt mee om de races goed te laten verlopen. In het weekend zelf lopen er zo'n 250 vrijwilligers rond. Maar voor die tijd is er al ontzettend veel gedaan. Alleen al de vergunningen kosten steeds meer werk, maar ieder jaar komt het weer goed."

Vorig jaar reed één van de coureurs de snelste rondetijd ooit. In één minuut en ruim 45 seconden legde hij de volledige Varsselring af, waarbij op de rechte stukken een snelheid van 280 kilometer per uur gehaald werd. Dit jaar rijdt voor het eerst een volledig elektrische motor mee. Studenten van de Universiteit Twente hebben de motor gebouwd. Een coureur van Performance Racing Achterhoek rijdt op de geluidloze motor. Tonny laat ten slotte weten: "Geef mij die tweetakt maar, maar je moet de toekomst niet in de weg staan. Het is mooie techniek. Een elektrische motor is veel sneller weg dan een benzinemotor. Dat wordt een spannende race!"

Meer berichten