Johanna voor De Brink in Zelhem. "Het is mooi dat het zwembad en het theater voor Zelhem zijn behouden." (foto: Feikje Breimer)
Johanna voor De Brink in Zelhem. "Het is mooi dat het zwembad en het theater voor Zelhem zijn behouden." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Rode draad is aandacht voor minima

door Feikje Breimer

Raadslid PvdA Johanna Bergervoet

"Luisteren naar wat inwoners vinden is heel belangrijk, je kunt dat doen door op pad te gaan en bij mensen aan te bellen. Niet alleen vlak voor de verkiezingen uiteraard. Inderdaad, ik bel regelmatig aan bij wildvreemden. 'Mag ik met u praten?' vraag ik dan. Dat levert verrassende gesprekken op."

Zelhem- Johanna Bergervoet is de tel kwijt maar is meer dan dertig jaar raadslid. "Wat ik mij nog herinner is dat ik zwanger was toen ik begon als raadslid. De jongste is nu dertig jaar. Inmiddels ben ik de Nestor van de raad, het langstzittende raadslid. In die rol spreek je namens de raad collega's toe bij heuglijke of minder heuglijke zaken. Het grote verschil met vroeger is het formaat van de gemeente.

Gemeente Zelhem

Ik ben begonnen in de gemeente Zelhem, de lijnen waren toen korter. Je kende iedereen. Was er iets met de speelzaal dan wist je wie je even kon bellen. Al was dat niet altijd prettig, wanneer je het gemeentehuis inliep zag je precies wie er voor de Sociale Dienst zat te wachten. De laatste drie jaar van het bestaan van de gemeente Zelhem was ik wethouder met een prachtige portefeuille. Mijn hart ligt bij mensen aan de onderkant van de samenleving. Dat is de rode draad in alle jaren dat ik raadslid was."

Na de vorming van de gemeente Bronckhorst bleef Johanna raadslid voor de Partij van de Arbeid. Johanna is 64 jaar en heeft altijd part-time gewerkt als juf op de basisschool. Ze staat in de klas voor groep 3 en ziet een overeenkomst tussen politici en kinderen. Johanna lacht: "Er zitten altijd haantjes tussen!" om serieus te vervolgen; "dit is echt mijn allerlaatste periode, ik ben nu twee keer door voorkeurstemmen toch nog in de raad gekomen. De volgende keer laat ik mij onderaan de lijst plaatsen."

Of het nu bij het koelvak is bij de Jumbo, gewoon op straat of wanneer ze spontaan aanbelt bij inwoners. Johanna wil graag dat bewoners makkelijk contact met haar kunnen maken. Luisteren is overigens wat anders dan mensen hun zin geven. Veel indruk maakte de discussie over de uitbreiding van de vuilnisbelt indertijd. "Mensen droegen een grafkist de raadszaal in zeiden dat we democratie het graf in hielpen. Er waren toen heftige discussies rond de vuilnisstort. Wie het hardst schreeuwt hoeft niet altijd zijn zin te krijgen. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer ruimte voor inspraak. Wat ik nu belangrijk vind is dat bibliotheken in stand blijven, dat iedere kern een ontmoetingsplek houdt en gelegenheid om te sporten en dat er kleinschalig vervoer beschikbaar is. Nadat we opgingen in de gemeente Bronckhorst werd het PvdA voorstel voor minimabeleid aangenomen, daar was ik blij mee. Mensen vertellen mij makkelijk hun verhaal, vaak is het een kwestie van mensen met de juiste persoon in contact te laten komen. Soms bel ik dan zelf het Sociaal Team, die gaan daar zorgvuldig mee om. Ik hoop dat Bronckhorst een sociale gemeente blijft."

Meer berichten