Staand: Karel, Martijn, Thomas en Han. Zittend: Gerda, Lida, Ferdi, Annelies en Marian. Dinie, Ron en Martin ontbreken. (foto: Ceciel Bremer)
Staand: Karel, Martijn, Thomas en Han. Zittend: Gerda, Lida, Ferdi, Annelies en Marian. Dinie, Ron en Martin ontbreken. (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Kijk, allemaal bijen op de smeerwortel

door Ceciel Bremer

Cool Nature Park in Hengelo

"Laurier, rozemarijn, salie, oregano, maggikruid, peterselie, munt, bieslook. We hebben echt van alles in de kruidentuin. Iedereen mag er blaadjes van plukken om thuis te gebruiken."

HENGELO - Maandagmorgen in het Cool Nature Park. Vrijwilligers maaien het gras, halen distels en ander onkruid weg en zijn met een bosmaaier in de weer. Rond de klok van half elf verzamelen ze zich bij de grote picknicktafel; het is tijd voor koffie. Terwijl Karel, Martijn, Han, Ferdi, Marian, Lida, Gerda en Thomas koffie en thee drinken, begint Annelies, coördinator van de vrijwilligers die het park onderhouden, te vertellen: "Met deze groep die ongeveer drie jaar bij elkaar is, komen we wekelijks hier. De gemeente zorgt voor het grote snoeiwerk en wij maaien het gras, onderhouden de oevers bij de vijver zodat je de eenden kunt zien, de kruidentuin, de fruitbomen en de planten. Ons maaibeleid is gericht op biodiversiteit. Dat wil zeggen dat we er alles aan doen om het park zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor insecten. We hebben een bijenhotel en we maaien paden in het gras, maar we laten ander gras bewust groeien voor bijvoorbeeld vlinders." Op dat moment laat Lida net aan iedereen zien wat ze in haar hand heeft: "Als je dit vindt, moet je het niet weggooien. Dit is de pop van een nachtvlinder." Gerda en Lida hebben veel kennis van wilde planten. "Ik ben het gevecht aangegaan met de ridderzuring. Een zeer lastig onkruid, maar ik heb het nu aardig onder controle. Ik houd van tuinieren maar ik vind het hier leuker om te doen dan thuis. Het is gezellig, ik krijg er energie van en ik doe het voor de gemeenschap", lacht Gerda. Bolderik, papaver, teunisbloem, kervel en smeerwortel zijn voor velen misschien onkruid, maar in het park blijven ze bewust staan, vertelt Lida. "Insecten houden vooral van enkelvoudige bloemen. Dan kunnen ze beter bij de nectar. In overleg met de gemeente hebben we hier wilde bloemen gezaaid. Kijk, er zitten heel veel bijen op de smeerwortel."

Spelen in de natuur

Het Cool Nature Park is onderdeel van Park De Bleijke en bestaat bijna zes jaar. "Het park wordt veel bezocht door bewoners die hun hond hier uitlaten - poepzakjes hangen bij de ingang van het park - en (groot)ouders met kinderen die spelen met alle natuurlijke materialen", vertelt Annelies. "Thuis heb ik een kleine tuin maar hier maai ik wekelijks het gras. Binnenkort start ik met een cursus bosmaaien, samen met Thomas. Dan kunnen wij dat ook en zijn we wat flexibeler. Ik leer veel en bovendien blijf ik zo lekker in beweging", zegt Karel. Ferdi komt vaak in het park sinds hij kleinkinderen heeft. "Ik leer veel van hen. Ik kijk waar de kinderen mee spelen en soms zie ik dat ze ergens meer ruimte rondom een speelplek nodig hebben. Dan zorgen we daar de week daarna voor. Kinderen leren mij ook wat de favoriete plekken zijn hier in het park: de klimboom en het watergebeuren met de pomp."

www.parkdebleijke.nl

Meer berichten