Van links naar rechts: Ben, Anne, gastheer Michiel, Tjeerd en Ali. Evelien, Siep en Jan ontbreken op de foto. (foto: Ceciel Bremer)
Van links naar rechts: Ben, Anne, gastheer Michiel, Tjeerd en Ali. Evelien, Siep en Jan ontbreken op de foto. (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Fotograferen doe je met je knieën

door Ceciel Bremer

Kunst4daagse: Fotoclub BLIK

"Ieder jaar gaan we samen een dagje uit en daarbij fotograferen we natuurlijk van alles. Als we de keer daarna weer afspreken en elkaar de foto's laten zien, zit er altijd iets verrassends bij. De een ziet echt hele andere dingen dan de ander."

WOLFERSVEEN - "Zo'n vijftien jaar geleden deden we samen een fotografiecursus bij De Gruitpoort. Daarna deed een deel van ons nog een vervolgcursus. We wilden verder en ons blijven ontwikkelen. Toen besloten we zelf iets op te richten. Dat werd Fotoclub BLIK", legt Tjeerd Visser uit. Samen met Ali Bilderbeek, Ben Krudde, Anne Pera, Evelien O'Sullivan, Siep Miedema en Jan Waard komt hij maandelijks bij een van de leden thuis om elkaars foto's te bekijken en van commentaar te voorzien. Vroeger namen ze alle afdrukken mee, tegenwoordig hebben ze hun werk op een usb-stick staan. "We hebben allemaal een goede basis maar we willen blijven groeien en elkaar naar een hoger niveau tillen. Dat doen we door af en toe thema's te kiezen waarover we fotograferen, door soms een vakfotograaf uit te nodigen om van te leren, en door eens per twee jaar deel te nemen aan een expositie. Dan horen we ook weer eens wat een ander van ons werk vindt en stellen we onszelf een doel", zegt Ben. Het werk van de leden van Fotoclub BLIK is daarom komende week te zien tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst in restaurant De Heeren van Wolfersveen waar overigens altijd bijzondere kunstwerken te zien zijn.

Licht

Ben gaat wel eens op stap met een huishoudtrap van 7 meter om foto's te maken vanuit de hoogte. Sieb en Ali fotograferen graag in de natuur en Jan heeft een voorliefde voor architectuur. De leden hebben allemaal duidelijk hun eigen voorkeur maar dat maakt voor de bespreking met de club niet uit, zegt Tjeerd. "Het maakt niet uit waar je bent en wat je ziet. Het gaat erom welk standpunt je inneemt en hoe je het licht gebruikt. Fotograferen doe je met je knieën. Zo kun je altijd de juiste houding aannemen om een mooie foto te maken." Anne vult hem aan: "Een foto moet een verhaal vertellen, anders wordt het een kiekje. Je leert vanzelf om jezelf scherp te stellen om een zo mooi mogelijk beeld te krijgen. En ook al heb je hetzelfde beeld, dan nog kun je er verschillende foto's van maken door verschil in focus, witbalans of sluitertijd." Tjeerd en Ben weten veel van alle technische mogelijkheden, vertelt Ali. "Als je dit nu zus of zo doet, zeggen ze dan. We leren ontzettend veel van elkaar, zeker bij ons dagje uit." En wat is dan het beste moment om te fotograferen? "Voor of tijdens zonsopkomst, of 's avonds", klinkt het resoluut.
De Kunst4daagse Bronckhorst start op Hemelvaartsdag 30 mei en eindigt op zondag 2 juni. U bent dan dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom bij De Heeren van Wolfersveen om de expositie met de thema's Patronen en Tijd te bekijken.

wolfersveen.com

Meer berichten