Maaike en Eric voor hun aanbouw van stro en leem. Links is de dampopenfolie al met hout afgewerkt, rechts moet dat nog. (foto: Ceciel Bremer)
Maaike en Eric voor hun aanbouw van stro en leem. Links is de dampopenfolie al met hout afgewerkt, rechts moet dat nog. (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Een aanbouw van stro: rustgevend

door Ceciel Bremer

Rubriek: duurzame energie

Inwoners blijven inspireren over duurzame energie. Dat is de wens van de bestuursleden van coöperatie Zonkracht Hummelo. Samen maken we deze rubriek over energiebesparende mogelijkheden die inwoners zelf hebben genomen. Deze keer een artikel over een aanbouw van stro in Hummelo.

HUMMELO - Jaren geleden zag Eric Gijsberts een tv-programma over een huis van stro. Hij raakte er door gefascineerd en geïnspireerd. "Dat wilde ik zelf ook maar we woonden tevreden aan de Bakkerstraat en ik had geen tijd om me er verder in te verdiepen", vertel de Hummeloër. Een paar jaar geleden kreeg hij meer tijd en werd hij lid van Strobouw Nederland, las hij alles over strohuizen, bezocht hij er enkele om de verschillende soorten technieken van dichtbij te bekijken en stelde hij veel vragen. "We stelden dezelfde vragen aan verschillende personen om een duidelijk antwoord te krijgen." Eric en echtgenote Maaike zetten hun eigen huis te koop, hadden een bouwkavel op het oog maar toen de verkoop van hun huis lang op zich liet wachten, was de kavel inmiddels vergeven. Ze besloten een bestaande woning aan de Stokhorsterweg te kopen en daar een aanbouw van stro te realiseren. "De woning was 80m², te klein voor ons gezin. Nu hebben we er 104m² aangebouwd bestaande uit 3 slaapkamers, twee badkamers en een tuinkamer. Volledig duurzaam, precies wat we wilden."

Dampopenfolie

De fundering van de aanbouw is van beton met vloerverwarming. Daarop staan zogenaamde i-joists, houten dragers, waartussen strobalen zijn gelegd. "Die strobalen komen hier uit de buurt. Dat wilden we graag. Aan de binnenkant hebben we de muren afgewerkt met leem dat overschilderbaar is. Aan de buitenkant kan dat niet want je moet rekening houden met damp, die moet weg kunnen. Daarom hebben we de buitenkant bekleed met dampopenfolie en daarom heen zijn we bezig met de afwerking van hout. Binnen hebben we de vloeren behandeld met gekookte lijnolie waardoor we de betonlook kunnen houden. We wilden zoveel mogelijk zelf doen en dat is gelukt", zegt Maaike tevreden. "In de aanbouw is het binnenklimaat perfect; als het buiten warm is, is het binnen heel aangenaam, standaard 18 graden. De akoestiek is daar erg prettig, de ruimte ademt. Het is er heel rustgevend", vult Eric aan. In anderhalf jaar tijd was de aanbouw gereed en is de woning bovendien voorzien van zonnecollectoren met vacuümbuizen die zorgen voor verwarming van het water en voor elektriciteit. Daarnaast hebben Eric en Maaike nog een houtvergasser die ze kunnen inzetten in koude periodes. Zowel de collectoren als de houtvergasser zijn aangesloten op een 1000 liter watervat. Nu de aanbouw gereed is, staat hen nog de verbouwing van de oude woning te wachten. Eric: "We hebben geen haast en geen planning. Zo is het met de aanbouw ook gelukt en zo doen we het nu ook."

zonkrachthummelo.nl

Meer berichten