Logo vizieropbronckhorst.nl


Sander Jansen: "Het is een wedstrijd maar we gaan op een hele vriendschappelijke manier met elkaar om." (foto: Ceciel Bremer)
Sander Jansen: "Het is een wedstrijd maar we gaan op een hele vriendschappelijke manier met elkaar om." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Valkerf, breuklijst en voetfouten

door Ceciel Bremer

Hengeloër 2e op EK snoeien

"Alle stammen van de wedstrijd hebben dezelfde diameter en voordat je aan de wedstrijd begint, wordt je zaag gekeurd door de jury. Dat moet allemaal kloppen met de regels. Niet zo spannend hoor; als je je zaag op orde hebt, is er niets aan de hand."

HENGELO - Sander Jansen (22) behaalde onlangs de 2e plek bij het onderdeel snoeien op het EK Forestry Skills in Zweden. Een knappe prestatie van de Hengeloër die twee jaar geleden zijn mbo-opleiding bosbouw aan het Helicon in Apeldoorn afrondde en sindsdien op internationaal niveau deelneemt aan wedstrijden in dit vakgebied. "Tijdens mijn opleiding deed ik ook al wel mee aan nationale wedstrijden. Ik had er plezier in en mocht na mijn opleiding via school deelnemen aan een kwalificatiewedstrijd voor een EK. Ik had toen niet echt ambities maar ik dacht: als het wat wordt, dan wordt het wat." En het werd zeker wat. Vorig jaar nam de medewerker van een bosbouwbedrijf deel aan het EK in Hongarije en onlangs aan het EK in Zweden. Een geweldige ervaring, zo zegt hij zelf. "Je doet als team van vier personen mee. Alle onderdelen van de wedstrijd voert ieder teamlid individueel uit. Dit jaar waren er 22 teams uit 18 landen. Dit wereldje is heel klein. Er is maar een select groepje dat deelneemt aan deze wedstrijden dus iedereen kent elkaar. Dan is het leuk om elkaar jaarlijks bij de wedstrijden weer te zien. Je maakt snel vrienden. Het is een wedstrijd maar we gaan op een hele vriendschappelijke manier met elkaar om."

Op naar het WK

Het EK bestaat uit 6 onderdelen legt Sander uit. Theorie, ketting verwisselen, velling, waarbij de deelnemers moeten proberen de boomstam zo dicht mogelijk bij een bepaald punt te laten vallen, combicut, waarbij ze van twee boomstammen plakken van boven en van onderen moeten afzagen in dezelfde zaagsnede, precisiecut, waarbij de deelnemers plakken moet afzagen van een boomstam die op de grond ligt en waarbij ze de houten plaat eronder niet mogen raken, en tenslotte het onderdeel snoeien waar Sander de 2e plek behaalde. "Er lag een boomstam met 31 stokken erin, her en der verspreid, net als takken aan de stam, en ik moest proberen de stokken op gelijke hoogte met de stam af te zagen zonder een inkeping in de stam te veroorzaken, zonder dat er een stukje stok overbleef en zonder voetfouten", lacht de Hengeloër.
Het gaat om de juiste valkerf en breuklijst. Er komt veel rekenwerk bij kijken en zaagsnedes worden op de milimeter nauwkeurig gemeten, legt Sander uit. "Slovenië, Oostenrijk en Italië (Zuid-Tirol) zijn toplanden en halen altijd de top 5. De onderdelen van dit EK zijn in Oostenrijk gewoon lesstof. Ze zijn beter getraind", redeneert Sander die het groenaannemingsbedrijf van zijn vader later graag wil overnemen en vastbesloten is om zich internationaal te blijven meten. "Dit najaar is de kwalificatie voor het WK volgend jaar. Daar hoop ik op."