Logo vizieropbronckhorst.nl


Foto: Melisa Verheijen

Blote kont

Bijna dagelijks rijden we deze route. Nog nooit heb ik ze erover gehoord maar nu komt het er heel resoluut uit: "Daar zou ik nooit willen wonen", zegt de oudste. "Nee? Waarom dan niet", vraag ik nieuwsgierig. "Nou, je zit daar helemaal tussen de bomen en kunt niet zo makkelijk naar vriendinnetjes om te spelen", legt ze me uit. Voor een achtjarige is dat laatste natuurlijk een belangrijke graadmeter voor een prettige woonomgeving.

Bij de voorrangsweg is het erg druk en het duurt even voordat we linksaf kunnen slaan richting Toldijk. Ondertussen kijken we met z'n allen naar links. Daar in het veld tussen de akkers en weilanden staat het huis dat onderwerp is van ons gesprek. Haar uitleg van zonet verbaast me niet maar ik doe toch een poging haar op andere gedachte te brengen en de voordelen te noemen van zo'n mooi groot huis buitenaf. "Als je daar woont en nog klein bent, kun je inderdaad niet zo makkelijk naar je vriendinnetjes toe. Maar als je wat groter bent, fiets je er zelf naar toe of je vriendinnetjes komen bij jou spelen. Dat huis heeft een grote tuin met veel bomen waar je boomhutten kunt maken. Dat deden wij vroeger thuis ook. Dat is hartstikke leuk. En weet je, niemand ziet je daar in de tuin dus je kunt lekker alles doen wat je wilt. De muziek lekker hard zetten of in je blote kont buiten lopen bijvoorbeeld." Er volgt een schaterlach in drievoud. Want met mijn laatste woorden heb ik natuurlijk hun absolute aandacht. "In je blote kont?", klinkt het niet begrijpend. "Ja", zeg ik. Privacy lijkt me een te moeilijk woord voor ze dus ik leg het anders uit. "Dat is toch super dat je met niemand rekening hoeft te houden in je tuin en kunt doen wat je wilt?" Langzaam daalt de betekenis van mijn woorden in en ze giechelen nog wat na achterin de auto.

Als ik de dag erna vanuit de auto groet naar een man op de fiets vraagt de oudste: "Wie is dat?" Ik noem zijn naam en als we even later zijn huis passeren, wijs ik het haar aan. Ze reageert kort: "Daar kun je ook mooi in je blote kont lopen", concludeert ze. Ik glimlach en ben blij met haar vernieuwde kijk op wonen in het buitengebied.