Logo vizieropbronckhorst.nl


De vrijwilligers die het originele tramspoor hebben teruggelegd, v.l.n.r. Fred, Wim, Werner , Gerrit, Erik, Harrie en Fons. (foto: Ceciel Bremer)
De vrijwilligers die het originele tramspoor hebben teruggelegd, v.l.n.r. Fred, Wim, Werner , Gerrit, Erik, Harrie en Fons. (foto: Ceciel Bremer)

Authentiek Baaks spoor teruggelegd

Ceciel Bremer

Expo Tramweg Zutphen-Emmerik

"Een van de heren van Baak, de heer Helmich, was een van de commissarissen van de Tramweg Maatschappij Zutphen - Emmerik. Zo kun je zien hoe groot de invloed was van de heren van Baak op de ontwikkeling van dit gebied."

BAAK - Wat begon als een klein idee om een potje met gemeenschapsgeld zinvol te besteden, is uitgegroeid tot een groot project dat komend weekend geopend wordt. Werner Willemsen en Fred van der Mije verkochten een paar jaar geleden samen met een aantal dorpsgenoten de oude inboedel van de voormalige basisschool in Baak. Ze wilden met de opbrengst iets blijvends realiseren voor het dorp. De rijke historie van Baak bood hen veel mogelijkheden. Werner: "Ik wilde iets doen met de tram die hier in de vorige eeuw heeft gereden maar wist niet hoe. Laat die rails nu net als bouwmateriaal gebruikt zijn voor Freds schuur." Deskundigen en verzamelaars bevestigden dat de betreffende rails inderdaad afkomstig zijn van het spoor in Baak en daarmee was een deel van het plan om de authentieke rails terug te leggen gereed. "De gemeente stelde een stukje grond beschikbaar, nagenoeg op dezelfde plek als waar de rails ooit heeft gelegen, tegenover Café Herfkens. En een paar vrijwilligers om de rails te plaatsen waren ook zo geregeld. Maar we wilden er ook een klein informatiebord bij plaatsen zodat we belangstellenden erover konden vertellen. Daarvoor hebben we heel veel experts geraadpleegd, informatie gecheckt en alle historische vereniging langs het traject gesproken. De één gaf ons weer een tip om met een ander te praten. Het is een klein wereldje, iedereen kent elkaar. Er bleek veel materiaal beschikbaar te zijn en zo werd het bord en ons idee groter dan we aanvankelijk van plan waren maar wel steeds mooier", bekent Fred.

Voor de opening van het tramspoor en het tweetalige informatiebord inclusief de QR-code die leidt naar een gesproken verhaal over de tramhistorie, meldde een expert zich om een lezing te geven. Langzaamaan ontstond ook het idee om een expositie te houden om al het beschikbare materiaal over het tramtraject te laten zien aan publiek. Komend weekend is het zover, blikt Werner vooruit. "Er is een tramopstelling op schaal, beeld en geluid, bewegende tramonderdelen, originele kniptangen en tramnummers. Mooi voor de liefhebbers maar ook voor inwoners die belangstelling hebben voor de historie van dit gebied." Fred en Werner hebben door alle gesprekken die ze gevoerd hebben ook al andere dorpen langs het traject enthousiast gemaakt om op eenzelfde manier de tramhistorie vast te leggen, want zo stellen ze: "De tram verbindt en dat doen wij ook." Het Tramspoor wordt zaterdag 15 juni om 13.00 uur officieel geopend waarna er tot 17.00 uur een expositie te zien is in de Martinuskerk in Baak. Ook op zondag 16 juni zijn belangstellenden welkom op de expositie, dan van 11.00 tot 17.00 uur. Op beide dagen is er vrij entree. Zie Facebook MooiBaak.