Wandelen met hoofd, hart en handen
Logo vizieropbronckhorst.nl


"Van de opdrachten steek je wat op, je kunt dingen voelen en je kunt lekker met je handen bezig zijn." (foto: Ceciel Bremer)
"Van de opdrachten steek je wat op, je kunt dingen voelen en je kunt lekker met je handen bezig zijn." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Wandelen met hoofd, hart en handen

Nieuw kindernatuurpad in Baak

door Ceciel Bremer

"Houd het spiegeltje vast tegen je buik en loop dan vooruit terwijl je alleen maar in het spiegeltje kijkt. Je ziet de toppen van de bomen in het spiegeltje en het is dan net alsof je zweeft. Een gek gevoel hè?"

BAAK - Vijf IVN natuurgidsen in opleiding kregen als studieopdracht om zelf een wandelroute te ontwikkelen. Ze waren het er direct over eens dat het een kinderwandelroute moest worden in Bronckhorst, de wandelgemeente van 2018. "Want dat was hier nog niet", legt Karin van Heijst uit. Zij is een van de vijf initiatiefnemers die na overleg met de gemeente en met toestemming en hulp van de eigenaar van het Hertenbosch, Frans Helmich, het Hertenpad in Baak heeft ontwikkeld en dat eerder deze maand werd geopend. Karin: "Het is een wandelroute voor kinderen van 6 tot 12 jaar met 11 verschillende opdrachten die je in ongeveer 2 uur kunt lopen. Ons uitgangspunt was hoofd, hart en handen; van de opdrachten steek je wat op, je kunt dingen voelen en je kunt lekker met je handen bezig zijn. De route start bij het Wapen van Baak. Daar ligt een rugzakje klaar met een opdrachtenboekje, een spiegel, een insectenpotje, een kokertje en een zakje met gekleurde steentjes." Om te weten waar ik over schrijf, neem ik de proef op de som en ga samen met natuurgids Karin en mijn kinderen op pad.

Ontdekken en spelen

We lopen langs de Martinuskerk en gaan dan het bos in. Daar kijken we om ons heen om daarna door een kokertje te kijken en het verschil met zojuist te benoemen. We voelen de verschillende structuren van boomstammen; van een hele gladde schors tot een reliëfrijke schors, en we onderbreken de opdrachten met klimmen op houten palen. Aan de overkant van de weg kunnen we net als vleermuizen op de kop hangen aan de rekstokken. "Kijk, een padje", roept Karin uit en ze vangt een kleine zwarte pad die ze direct in een insectenpotje stopt. Op haar advies bekijken we het kleine diertje van alle kanten eens goed en als we even verderop een plas water zien, laten we hem weer vrij. De kinderen rennen al vooruit als ze de kabelbaan en het klimrek zien. Voor Karin en mij zijn er zitplaatsen genoeg op deze prachtige open ruimte in het bos met uitzicht op de vijver met meerkoeten. Nadat de kinderen zelf water hebben gepompt en het blotevoetenpad hebben ervaren, wandelen we verder op zoek naar diertjes onder een stuk hout. Pissebedden, een naaktslak en een pier verdwijnen voor een paar minuten in de potjes. We zoeken bloemen in dezelfde kleuren als de steentjes in de rugzakjes en steken het water over via de wiebelende touwbrug. Tot slot kijken we natuurlijk nog even bij de herten. En wat vinden de kinderen ervan: "Leuk, heel erg leuk", klinkt het unaniem. Dat vind ik dus ook. Een aanrader, ook voor kinderfeestjes en scholen.
Café het Wapen van Baak, Wichmondseweg 30, is van woensdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur geopend. Voor het lenen van een rugzakje wordt borg gevraagd.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten