Boerderij De Eek aan de Eekstraak in Steenderen is een karakteristieke IJsselhoeve en omgebouwd tot groepsaccommodatie. (foto: Kees Meijer)
Boerderij De Eek aan de Eekstraak in Steenderen is een karakteristieke IJsselhoeve en omgebouwd tot groepsaccommodatie. (foto: Kees Meijer) (Foto: )

Behouden, benutten en bewonderen

door Ceciel Bremer

15 jaar Stichting IJsselhoeven

"Op de houten vloer van sommige boerderijen zit een bijzonder patroon. Ik had het nog nooit eerder gezien maar mijn vrouw wist meteen wat het was. De vloer werd vroeger met olie ingestreken en de kinderen moesten de olie erin stampen. Het patroon van hun voetjes zie je terug op de vloer."

BAAK - 'Behouden, benutten en bewonderen' luidt de titel van het jubileummagazine van Stichting IJsselhoeven dat afgelopen week verscheen. Het magazine bevat tal van mooie foto's en verhalen over de IJsselhoeven; de karakteristieke T-boerderijen en erven in de IJsselvallei. Fred van der Mije uit Baak is sinds enkele jaren actief binnen de stichting die haar 15-jarig jubileum viert: "Vroeger konden deze grote boerderijen bestaan. De knecht sliep op deel en werkte mee op de boerderij. Nu zie je vaak dat er geen agrarische activiteiten meer zijn op de boerderij maar zijn ze bijvoorbeeld omgebouwd tot een B&B, groepsaccommodatie, zorginstelling of kinderopvang. Veelal zijn het rijksmonumenten waarbij de bewoners tegen allerlei uitdagingen aanlopen om de boerderij in stand te houden. Denk aan asbestsanering, energietransitie, het gigantische onderhoud en de beperkingen van een monument." Stichting IJsselhoeven werd in 2003 opgericht door een groep bewoners in de IJsselvallei die het verdwijnen van deze karakteristieke IJsselhoeven aan het hart gaat. Aanvankelijk alleen in Overijssel, sinds 2012 is de stichting ook in Gelderland actief. Een groot gebied dus van Kampen tot Westervoort. Fred is de historische waarde van de IJsselhoeven gaan waarderen. "Als we dit niet doen, weten de bewoners vaak niet welke weg ze moeten bewandelen om hun hoeve in stand te houden. Samen met hen denken we actief mee hoe dat wel kan. Daarnaast organiseren we excursies, lezingen en workshops waar iedereen welkom is. Over rieten daken, luiken, hoe vroeger een moestuin werd aangelegd en duurzaamheid bijvoorbeeld."

Messen slijpen

"Baak en Steenderen zijn rijk aan IJsselhoeven. Hof te Baak, De Vrendenberg, Basten Batenburg, De Eek... Die boerderijen bevatten zoveel mooie verhalen. Heb je wel eens van die strepen gezien in de muur bij de achtergevel? Daar werden vroeger de messen geslepen. Zo'n verhaal is bijzonder. We ontwikkelen ook lespakketten voor het onderwijs omdat we de jeugd willen betrekken bij hun leefomgeving. Daarbij gaat het niet alleen om de IJsselhoeven maar ook om het omringende landschap, de natuur, de landbouw en de bodem. We kunnen niet alle IJsselhoeven redden. Dat is in Brummen ook niet gelukt waar de IJssel moest worden verbreed en boerderijen werden gesloopt. Maar waar dat wel kan, willen we ze behouden, benutten en bewonderen."

Donateurs van de stichting ontvangen het magazine gratis thuisgestuurd. Overige belangstellenden kunnen een exemplaar verkrijgen bij de verschillende verkooppunten, zie de website.

www.ijsselhoeven.nl/

Meer berichten