Wethouder Paul Hofman, tweede van links, houdt het naambord vast. Rechts van hem Irene Peters en Hein Veugelink (foto: Ceciel Bremer)
Wethouder Paul Hofman, tweede van links, houdt het naambord vast. Rechts van hem Irene Peters en Hein Veugelink (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Door mooi park meer buurt gemaakt

door Ceciel Bremer

Opening Park de Braamberg Drempt

"Het was een dumpplek. Vuilniszakken, zelfs restjes laminaat hebben we er gevonden en verder veel hondenpoep. Als mijn kleinkinderen hier op straat voetbalden en de bal kwam in de struiken, mochten ze hem van mij niet pakken."

VOOR-DREMPT - Hein Veugelink woont al 44 jaar aan de rand van Park de Braamberg maar zag het park in de loop der tijd steeds verder achteruit gaan. "Eigenlijk kon je het geen park meer noemen. Er was veel opslag van bomen en heesters en de bramenstruiken overwoekerden alles. Je kon er alleen maar je hond uitlaten", vertelt de Dremptenaar. Toen dorpsgenoot Irene Peters, die aan de andere kant van het park woont en zich er net zo aan ergerde, bijna vijf jaar geleden het initiatief nam om er samen met omwonenden iets aan te gaan doen, twijfelde Hein dan ook geen moment. Samen met zo'n 20 dorpsgenoten deelden ze hun ergernissen en spraken ze hun wensen naar elkaar uit. Irene: "Dit park ligt aan de Rijksweg en is de toegang naar het dorp. We wilden er daarom graag een visitekaartje voor Drempt van maken waar je kunt spelen, recreëren en elkaar kunt ontmoeten. Een park met een open karakter. De gemeente stelde ons helemaal in het gelijk en erkende dat er veel achterstallig onderhoud was. Maar omdat ons dorp nog niet aan de beurt was voor de omvorming van het openbaar groen nam het project veel tijd in beslag. Wij bleven echter vasthouden aan ons voornemen er echt iets moois van te maken en uiteindelijk is dat gelukt", vertelt de initiatiefneemster. Afgelopen zaterdag opende wethouder Paul Hofman Park de Braamberg officieel, gaf een naambord cadeau, en droeg het onderhoud vervolgens over aan de omwonenden.

Saamhorigheid

Wie nu Voor-Drempt komt inrijden, kent het park niet meer terug. Irene: "We hebben zelf al het afval opgeruimd en daarna is er flink gekapt om de bomen die gezond zijn een betere toekomst te geven. Daarnaast zijn er nieuwe toekomstbomen en beukenhagen gepoot, perken aangeplant, halfverharde paden aangelegd, houten zitelementen en een speelboom geplaatst." Die speelboom is al veelvuldig gebruikt, vertelt Hein. "Vanaf de eerste dag! Er kan weer gespeeld worden in het park. Op meerdere plekken hangen hondenpoepzakjes en we merken het verschil. Gisteravond zat ik hier met mijn vrouw op een bankje en toen kwamen er mensen bij zitten. Ook de saamhorigheid bij het onderhoud is groot. Iedereen wil het park nu mooi houden. Bovendien komt er nog een insectenhotel en een pluktuin. Weet je, ik kan het huis van mijn overburen en ook die monumentale boom weer zien", en hij wijst naar een boom tegenover zijn woning. Ook Irene is blij met het resultaat. "Het overleg met de gemeente verliep super. Alles wat we wilden, is gerealiseerd. Ik ben trots dat we dit samen hebben gedaan. En door het park hebben we ook meer buurt gemaakt. Ik kende mijn buurman iets verderop helemaal niet. Nu helpt hij mee aan het onderhoud."

Meer berichten