Piet Pasman (l) en Dick Toonen: "We nodigen bezoekers van harte uit hun eigen vliegers mee te nemen." (foto: Ceciel Bremer)
Piet Pasman (l) en Dick Toonen: "We nodigen bezoekers van harte uit hun eigen vliegers mee te nemen." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Snoep droppen en nachtvliegeren

door Ceciel Bremer

Vliegerfeest Drempt op 13 en 14 juli

"Deze oostenwind lijkt ideaal maar is niet stabiel. Westenwind is beter. Windkracht 3 of 4 is al prima, meer mag ook, want dan kunnen de grotere vliegers de lucht in. Maar ook bij minder weer maken we er een mooie show van."

DREMPT - Toen Piet Pasman een aantal jaren geleden voor het eerst een vliegerfeest bezocht, was hij direct enthousiast over de veelzijdigheid van het evenement. "Het is ongelooflijk kleurrijk. Je ziet allerlei soorten vliegers, groot en klein. De vliegeraars zijn allemaal even enthousiast en maken er echt een show van. Bovendien merkte ik dat zowel kinderen als volwassenen vliegers interessant vinden. Ik dacht dat kunnen we bij HC '03 misschien ook wel organiseren in de zomerstop." De Hummeloër, actief als vrijwilliger bij de Dremptse voetbalvereniging, benaderde Dick en Tonny Toonen uit Langerak die al ruim 30 jaar internationale bekendheid genieten als vliegeraars, en in 2015 was het eerste vliegerfeest een feit. Op zaterdag 13 en zondag 14 juli vieren ze hun eerste lustrum en zijn de voetbalvelden het terrein van 70 vliegeraars die hun mooiste vliegers laten zien aan het publiek.

Klein wereldje

Het evenement dat uniek is in de Achterhoek heeft in vijf jaar tijd al een trouw publiek aan zich verbonden. "Als ik enkele weken van te voren berichtjes ontvang met de vraag van enthousiaste bezoekers wanneer het feest ook alweer gepland staat, geeft me dat een super goed gevoel", zegt Piet trots. Ook de vliegeraars hebben het evenement in Drempt in vijf jaar omarmd, weet organisator Dick. "In januari verstuur ik de uitnodigingen. Binnen een dag, krijg ik van driekwart al een reactie terug dat ze er graag weer bij zijn. Ze komen op vrijdagmiddag en staan hier tot en met zondagavond met hun caravan in twee naastgelegen weilanden. Ze waarderen de mooie accommodatie en ook de grootte van het evenement bevalt hen. Dit wereldje is heel klein, veel vliegeraars kennen elkaar en vinden het leuk elkaar hier weer te zien." Dick ontwerpt en naait zijn eigen vliegers op de naaimachine. Zijn ontwerpen en kennis zijn geen geheim. Hij vertelt liefhebbers er graag over en is daarmee heel toegankelijk voor het publiek, net als de andere vliegeraars, vertelt Dick. "We nodigen bezoekers van harte uit hun eigen vliegers mee te nemen. Daarmee wordt het een evenement voor iedereen waarbij alle vliegeraars heel graag hun kennis en ervaring delen met de nieuwe generatie vliegeraars", vertelt Dick.

Workshop

Voor kinderen wordt een workshop vliegers maken en een puzzeltocht georganiseerd, en er worden snoep en knuffels aan vliegers vastgebonden die vervolgens gedropt worden. Op zaterdagavond vindt het spectaculaire nachtvliegeren plaats waarbij vliegers in het donker worden opgelaten. Het vliegerfeest is op zaterdag 13 juli van 11.00 tot 23.00 uur en op zondag 12 juli van 11.00 tot 17.00 uur op de voetbalvelden van HC '03, Zomerweg 19A in Drempt. De entree is gratis.

Meer berichten