Harald en Anke Wiltink voor De Melktap. "Dagelijks tussen 07.30 en 21.00 uur kun je hier een fles verse melk kopen." (foto: Ceciel Bremer)
Harald en Anke Wiltink voor De Melktap. "Dagelijks tussen 07.30 en 21.00 uur kun je hier een fles verse melk kopen." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Promotie van deze sector is hard nodig

door Ceciel Bremer

Opening De Melktap op 14 juli

"Koeien houden van regelmaat. Als je hun ritme doorbreekt, zijn ze gestrest en geven ze minder melk. De omstandigheden in onze stal zijn super. Daarom gaan ze niet naar buiten."

TOLDIJK - Harald en Anke Wiltink hebben samen een melkveebedrijf met 180 melkkoeien en ze runnen een bedrijf met een complete lijn boxstrooisels. Dat laatste is bij toeval ontstaan nadat het stel al jaren tevergeefs op zoek was naar een product dat het ligcomfort en de hygiëne van hun koeien optimaliseert en vervolgens besloot zelf een product te maken dat aan hun wensen voldeed. Inmiddels worden hun producten zelfs over de grens verkocht. Harald: "De algemene mening van de burger is dat koeien in de wei horen. Als je dat als boer niet doet, heb je wat uit te leggen, is mijn ervaring. Sinds we hier in 2007 zijn komen wonen, doen we dat ook. Aan familie, vrienden en buren maar ook aan voorbijgangers die even uitrusten op het bankje dat we aan de weg hebben staan. Ik neem ze dan mee de stal in, laat ze zien hoe koel het hier is en dat de koeien kunnen rusten op een bed met ons eigen boxstrooisel; een mengsel van stro, kalk en water. Iedereen stelt dan zijn mening bij."

Dagelijks verse melk

Harald en Anke willen graag transparant zijn over hun werkwijze. "In de media verschijnen ook verhalen die niet kloppen. Promotie van onze sector is echt hard nodig. Wij laten daarom een ander geluid horen en betrekken de burger in onze denkwijze en komen het grote publiek tegemoet. Vorig jaar hebben we aan de rand van onze akkers grote stroken ingezaaid met een wildbloemenmengsel om de biodiversiteit te bevorderen en de patrijzen een schuilplaats te geven. En we plaatsten vorig jaar een informatiebord aan de weg. Dat leverde zoveel belangstelling op van voorbijgangers en ook vragen of men een paar liter melk kon kopen dat we zeiden: daar moeten we wat mee doen. Uiteindelijk hebben we toen De Melktap bedacht", legt Anke uit. De Melktap is een huisje in landelijke stijl aan het begin van hun oprit waar je dagelijks tussen 07.30 en 21.00 uur een fles verse melk kunt kopen, 1 liter voor 1,50 euro, of via een versautomaat diverse soorten yoghurt of eieren kunt verkrijgen tegen contante betaling. Komende zondag, 14 juli, is de feestelijke opening van De Melktap. Het publiek kan dan uiteraard De Melktap bekijken maar ook een rondleiding krijgen op de boerderij. Daarnaast geven Harald en Anke lokale ondernemers een podium. Harald: "Er komen zo'n 25 standhouders met ambachtelijke zelfgemaakte producten. Er zijn foodtrucks en voor kinderen is er een springkussen. We nodigen iedereen uit een kijkje te nemen en met eigen ogen te zien dat onze dieren het goed hebben."
De Melktap is zondag 14 juli te bekijken van 11.00 tot 16.00 uur. Om 12.00 uur verzorgt Angelique Krüger de officiële opening en om 14.00 uur worden de koeien gemolken. Gratis entree, opbrengst parkeren voor Stichting Oranje Feesten Toldijk. Locatie: Lamstraat 12A in Toldijk.

Meer berichten