Energiecoach Irina Bosman bij de campingdouche in haar tuin. "Ideaal om de kids na het zwemmen mee af te spoelen." (foto: Ceciel Bremer)
Energiecoach Irina Bosman bij de campingdouche in haar tuin. "Ideaal om de kids na het zwemmen mee af te spoelen." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Energiebespaartips voor ieder budget

door Ceciel Bremer

Rubriek: duurzame energie

Inwoners blijven inspireren over duurzame energie. Dat is de wens van de bestuursleden van coöperatie Zonkracht Hummelo. Samen maken we deze rubriek over energiebesparende mogelijkheden die inwoners zelf hebben genomen. Deze keer een interview met energiecoach Irina Bosman.

STEENDEREN - Vanuit haar eigen coachpraktijk begeleidt Irina Bosman haar klanten naar gezond, gelukkig en productief werken en leven. Bewust omgaan met het milieu en duurzaam leven had ook altijd al haar interesse. "Dat werd versterkt met de komst van mijn kinderen. Wat laat ik straks voor hen achter, vroeg ik mezelf af. Ik wilde iets doen en meldde me aan als vrijwilliger bij AGEM om de cursus tot energiecoach te volgen." Het lijkt totaal wat anders maar, zegt Irina: "Het gaat allebei over energie en ik probeer in beide situaties mensen verder te helpen. Het energievraagstuk lijkt zo groot en ingewikkeld maar dat hoeft helemaal niet. En je hoeft ook geen comfort in te leveren. Het gaat erom wat jij nu kunt met de middelen die jij beschikbaar hebt."

EnergieBespaarMeter

Alle inwoners van de Achterhoek kunnen kosteloos een energiecoach inschakelen. Irina is verbonden aan Zonkracht Hummelo en neemt Steenderen en omstreken voor haar rekening. Hoe werkt dat dan precies? Irina: "Dan kom ik bij je thuis en denk ik in een gesprek van een uur à anderhalf uur met je mee over makkelijke manieren om energie te besparen. Het gaat dan niet om grote bouwkundige maatregelen, maar om handige tips om direct je verbruik te verlagen. Daarbij gebruik ik de EnergieBespaarMeter met 1 meter tips. En ik heb een apparaatje dat ik op een slimme meter kan zetten waarop je direct kunt zien wat je verbruikt. Als je weet wat je verbruikt, weet je ook wat je kunt besparen. Ik woon zelf in een huurwoning maar heb wel zonnepanelen. Als ik een pannetje eten wam maak, kan ik dat op het gasfornuis doen of in de oven. Dan profiteer ik van mijn zonnepanelen. Een tweede koelkast is prima voor een feestje maar heb je de rest van het jaar vaak niet nodig. Als je hem wegdoet, bespaart je dat 50 euro. De cv-ketel kun je ook afstellen op 60 graden in plaats van 80. Als je in een wat minder goed geïsoleerd huis woont, is radiatorfolie handig om tegen de achterwand te bevestigen. Dan blijft de warmte binnen. Voor 100 euro spaarlampen kopen, lijkt misschien veel maar het levert je meer op dan de rente op je spaarrekening. Een energiezuinige wasmachine of vaatwasser is hartstikke mooi maar wat mensen niet weten, is dat je het vermelde energielabel alleen haalt als je het ecoprogramma gebruikt. Dat duurt vaak wat langer maar levert je wel voordeel op. En met zo'n warme zomer hang ik in de tuin een campingdouche op. Het water in de zak warmt bij een buitentemperatuur van 21 graden in 3 uur al op naar 41 graden. Ideaal om de kids na het zwemmen mee af te spoelen. Energiebesparen is gewoon leuk." Voor meer info, zie www.verduursaamenergieloket.nl

Meer berichten