Johan luistert aandachtig naar zijn verhaal over zijn verleden en recente museumbezoek dat is opgeschreven door Jan. (foto: Feikje Breimer)
Johan luistert aandachtig naar zijn verhaal over zijn verleden en recente museumbezoek dat is opgeschreven door Jan. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Beleef meer met kunstenaar aan huis

door Feikje Breimer

Kunstuurtje aan Huis De Gruitpoort

"Je moet bij de tijd blijven! Iets ondernemen en contact hebben." Resoluut noemt Johan Klein Hesselink de voorwaarden op om gezond oud te worden. Vorige week werd hij 93 jaar. Jarenlang was hij zelf vrijwilliger nu ging hij met een vrijwilliger op pad. Een geslaagde onderneming.

Zelhem- "Vroeger deed iedereen in Zelhem wat voor een ander, dat was normaal. Ik heb als vrijwilliger foto's en filmpjes gemaakt voor de bewoners van De Zonnekamp. Toen ze bij het huisvrouwenorkest een trekzakspeler nodig hadden speelde ik met veel plezier met hen mee."

Bittere armoede

Johan groeide op in een tijd van bittere armoede, als dertienjarige jongen kon hij bij bakkerij Boeijink terecht. "Ik was als jongetje aan de kleine kant. Maar ik kreeg toch de opbracht een veel te zware zak meel in de deegmachine te legen. Dus stapelde ik kistjes op elkaar als trap en zo lukte dat toch."

Even schudt Johan zijn hoofd bij de herinnering aan het gezin van zes kinderen waar hij één van de drie zoons was. Niemand is er meer over uit die tijd. "Je moet er als oudere voor zorgen dat je met mensen omgaat van verschillende leeftijden. Tijdens mijn vrijwilligerswerk in de Zonnekamp heb ik gemerkt hoe vreselijk de zondagen kunnen zijn. Mensen zien dan geen man of muis!"
Vorig jaar viel Johan tot twee keer toe. Een pijnlijke revalidatie volgde, inmiddels zet hij zijn gasten weer zelfstandig een kop koffie voor. Toen vrijwilligster Nel van der Meulen van De Gruitpoort hem een bezoek bracht was hij even in de war. Hij kreeg iets aangeboden in plaats van dat hij hulp bood. Nel: "De Gruitpoort biedt Kunstuurtje aan Huis aan, dit is bedoeld voor mensen die zelf, soms tijdelijk, niet zo makkelijk op pad kunnen gaan. Een kunstzinnige activiteit aan huis in overleg met de betrokkene." "Inderdaad!" beaamt Johan, "je krijgt niet een boek waar je uit kunt kiezen, maar na een gesprek met Jan Kuiperij kwamen veel van mijn herinneringen bij bakkerij Boeijink weer boven." Jan is als voorlezer en schrijver betrokken bij De Gruitpoort en werd door Nel gekoppeld aan de heer Klein Hesselink. Jan besloot om eerst op pad te gaan met Johan. Jan: "Het was een grote wens van Johan om een bakkerij te bezoeken. Uiteindelijk zijn we naar het bakkerijmuseum in Hellendoorn geweest." Jan maakte foto's van het bezoek en schreef een verslag met de titel 'Een veelzijdige bakker'. Vandaag is hij voor de derde en laatste keer op bezoek bij Johan. De koffie staat op tafel en Jan leest voor uit hun gezamenlijk werk. Aandachtig luistert Johan. "Dit heb ik ook weer mooi meegemaakt" knikt hij tevreden.


Kunstuurtje aan Huis is een activiteit van Lang Leve Kunst en Naoberschap van De Gruitpoort (Doetinchem). Voor bewoners uit de gemeente Bronckhorst betaalt de gemeente Bronckhorst de kosten.
Informatie en aanmelden:
info@gruitpoort.nl

Meer berichten