Logo vizieropbronckhorst.nl


Dorsen zoals het vroeger ging, dat is aanstaande zondag te zien bij Museum Smedekinck. (foto: Betsy Maatkamp)
Dorsen zoals het vroeger ging, dat is aanstaande zondag te zien bij Museum Smedekinck. (foto: Betsy Maatkamp)

Oogst- en Folkloredag bij Museum Smedekinck

Bij Museum Smedekinck wordt aanstaande zondag 21 juli de jaarlijkse Oogst- en Folkloredag gehouden. Het publiek kan dan zien hoe de boeren vroeger, toen ze nog geen combine hadden, de rogge maaiden en dorsten en welke gebruiken daarbij hoorden.

ZELHEM - Het nostalgisch evenement begint om 13.00 uur op het aan de andere kant van de weg gelegen roggeland met het maaien, achtereenvolgens met een zicht, een maaimachine met aflegger en een zelfbinder. Rond een uur of twee begint op het erf bij Smedekinck ook het dorsen met een oude dorsmolen, die door een oldtimer tractor wordt aangedreven. Mannen in klederdracht laten zien dat het dorsen met een dergelijke machine zwaar werk is.

Roggebinders

Op het land binden roggebind(st)ers de halmen tot garven en de garven tot schoven. Als de rogge aan schoven op het land staat is het tijd voor spekpannenkoeken en koffie. Vervolgens wordt van de laatste halmen van het roggeland een extra grote garve, het "olde wief" gemaakt. Deze wordt versierd met lijsterbessen. Dan gaat het hele boerengezelschap, met voorop op een boerenwagen het olde wief, onder begeleiding van de trekzakspelers en de folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde, van het roggeland naar het erf van Smedekinck. Daar wordt feest gevierd. Als de borrelfles rond is geweest, demonstreren de "boerendansers" diverse oude gebruiken en ook het vlegelen.

Streekproducten

Naast de genoemde activiteiten zijn er talrijke demonstraties van oude ambachten en worden er ook streekproducten verkocht. Er zijn diverse hapjes en drankjes verkrijgbaar. De Oogst- en Folkloredag is omstreeks 17.00 uur afgelopen. De entreeprijs is € 4,50. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Museum Smedekinck is te vinden aan de Pluimersdijk 5 in Zelhem,

museumsmedekinck.nl

Meer berichten