Logo vizieropbronckhorst.nl


Gert: "De natuur is voor mij een grote bron van inspiratie." (foto: Feikje Breimer)
Gert: "De natuur is voor mij een grote bron van inspiratie." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Spanning en romantiek zit er volop in

Feikje Breimer

Achterhoekse roman Gert Hiddink

"Zodra iemand mij niet begrijpt en roept 'Wat zeg je nou!' weet ik dat ik weer een uitdrukking heb gebruikt in het Achterhoeks dialect die ik moet opschrijven. Ja, ik noem mijn taal dialect of zoals het achter in mijn boek staat ABP;
Achterhoeks Boeren Plat."

Toldijk- Gert Hiddink trekt zijn broekspijp omhoog, op zijn scheenbeen een flinke kras. "Dat krieg je als je over het gaas heen reppelt, zei ik op een verjaardag. Niemand wist wat ik bedoelde. Er zijn zoveel uitdrukkingen! Op een gegeven moment schreef ik ze achterop de nieuwsbrief van de coöperatie. Ik heb altijd veel taalgevoel gehad, maar pas toen ik samen met mijn vrouw Riky naast onze drie eigen kinderen ook pleegkinderen in huis nam ben ik serieus gaan schrijven."

Pleegkinderen

Ruim vijfentwintig kinderen vingen Gert en Riky in de loop der jaren op. De kinderen hadden vaak het nodige al achter de rug en de spanningen liepen soms hoog op. Gerts eerste gedichtenbundel die hij in eigen beheer uitgaf was volledig gewijd aan de pleegzorg. "Wat moet je met al die pröttel aan huis?" kreeg het stel regelmatig te horen.
De sociale controle in de Achterhoek was sterk, dat Gert ook nog gedichten schreef maakte hij daarom liever niet bekend. Welke boer heeft er nu tijd voor zoiets? De melkveehouder schreef eerst anoniem en koos na wat aandringen uiteindelijk voor een pseudoniem: Geert Holterveld. Gert: "Dat is de plek waar ik vandaan kom, ik ben geboren op Bekveld waar het Holterveld ligt. Nee, ik heb nooit willen studeren. Ik wilde boer worden, maar heb altijd veel om taal gegeven. In de jaren tachtig schreef ik twee dichtbundels, in de jaren negentig opnieuw en nu heb ik voor het eerst een roman geschreven. Een streekroman in het Achterhoeks dialect. Alles zit er in. Liefde, sex, spanning en noaberschap. Alleen geen geweld, daar heb ik een gruwelijke hekel aan. Achterhoekse uitdrukkingen zijn vaak goed te begrijpen wanneer je ze hoort in de context waarin ze worden gebruikt. Ik had zoveel verschillende uitdrukkingen verzameld dat ik op het idee kwam om ze in een verhaal op te schrijven. Zo is het boek 'Peerdevolk' ontstaan. Lees de eerste drie vier bladzijden en je zit er in. Ook voor wie ABN spreekt en leest is het dan goed te volgen. Het boek speelt in de eerste helft van de vorige eeuw rond de fictieve familie Antink in de Dunsborg. De jaarlijkse broodweging bij de Muldersfluite bij Hengelo speelt een historische rol in de roman. Ik voel mij trouwens op geen enkele manier gehinderd door spellingvoorschriften."
Op de vraag waarom Gert schrijft geeft hij als antwoord een gedicht met de titel 't Spiegelt. De eerste regel zegt al genoeg legt hij uit:
'As ik weerzie wa'k ooit escheven hebbe dan snap ik miezelf better.'
Gert heeft zijn eerste roman in eigen beheer uitgegeven. Het boek kost 18 euro en is te bestellen door een mail te sturen naar geertholterveld@gmail.com. Hij komt het boek dan graag brengen.

Meer berichten