Logo vizieropbronckhorst.nl


Nel, Robert en Jan aan de slag in de moestuin. "We werken zonder gif en verbouwen alles biologisch." (foto: Feikje Breimer)
Nel, Robert en Jan aan de slag in de moestuin. "We werken zonder gif en verbouwen alles biologisch." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Gratis groente en geluk in buitenlucht

Feikje Breimer

Moestuin 'De Platte Aarde'

Er staat een tafeltje onder de hazelaar op het erf van boerderij de Snikkerije. De takken van de struik vormen een natuurlijke overkapping voor een zitje. Uitrusten van werken in de biologische moestuin 'De Platte Aarde' is net zo belangrijk als onkruid wieden.

Bekveld- "Uiteraard was er bij deze boerderij een moestuin. Vroeger voor het huis, zo hoorde dat. Toen Robert hier ook kwam wonen heeft hij het ontwerp voor de huidige moestuin gemaakt." Jan Oldenhave en Nel Visser wonen net als Robert Boerman in de boerderij waar de familie van Jan al generaties woont. Hun moestuin houden ze liever niet alleen voor zichzelf.

Hazelaar

Verscholen achter een overkapping en een schuur ligt een oase van rust. Courgettes, bieten en venkel staan in gebogen bedden. Robert: "Ik ben onder deze hazelaar gaan zitten en heb om mij heen gekeken. In het rond werken is weer eens iets anders, ik hou ervan om buiten de gebaande paden te denken." De goudsbloemen bloeien volop, maar ook de distel aan de rand van de tuin doet het goed. Iets te goed. Nel: "We zijn hier vier jaar geleden begonnen met een biologische groente-, fruit- en kruidentuin. Vanaf het begin was het de bedoeling dat mensen in ruil voor hulp gratis groente en fruit mogen meenemen. Nu maken we dat actief bekend. Wandel of fiets een keer langs of maak een afspraak. We hebben geen openingstijden, meestal is er wel iemand bezig. Maar als je het prettig vind kun je mij ook bellen of emailen om te overleggen wanneer je zou willen komen."

Achter de moestuin staat een kas. De eerste oogst ligt op tafel; komkommers met een robuuste schil. Robert: "De eerste minitomaat heb ik vandaag opgegeten. Heerlijk zoet! Goed voedsel is je medicijn, wanneer je biologisch voedsel eet krijg je alles binnen wat je nodig hebt. We werken hier zonder gif, we spuiten nooit. We spitten trouwens ook nooit." Op de moestuin is er altijd wat te doen en Robert experimenteert graag met minder bekende groenten. "De Japanse radijs leek mij een bijzonder gewas, maar het heeft niet gedaan wat ik ervan verwachtte. Er zouden heel grote radijzen moeten groeien, maar in plaats daarvan schoten de planten in bloei. Maar de courgettes doen het geweldig!" Wie nu komt helpen in de moestuin kan naar huis met courgettes, sperziebonen, peultjes en uiteraard sla. "Inderdaad!" beaamt Nel, "sla is er altijd! We hebben ook aardappels gepoot, maar de tijd ontbrak om het onkruid er tussenuit te halen. Meer vrijwilligers zijn dus heel welkom. In overleg is veel mogelijk."
Nel schenkt koffie in. Robert leunt achterover op zijn stoel. Tientallen goudsbloemen bloeien in de nog rommelige kruidenhoek. "Dit is een lekker plekkie! Hier helpen is fijn, maar een uurtje niksen onder de hazelaar mag ook."

Biologische groente-, fruit- en kruidentuin 'De Platte Aarde'. Info Nel Visser: visser.n@kpnmail.nl 0630896482 of gelijknamige Facebookpagina