Logo vizieropbronckhorst.nl


Veerman Roland Jansen op de pont: " Doordeweeks varen we vanaf 06.30 uur. Dan staan de bekende gezichten te wachten." (foto: Ceciel Bremer)
Veerman Roland Jansen op de pont: " Doordeweeks varen we vanaf 06.30 uur. Dan staan de bekende gezichten te wachten." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Soms zwemt een ree naar de overkant

door Ceciel Bremer

Werken in de zomerperiode

Terwijl velen vakantie hebben deze zomer, werken anderen juist om het vakantiegangers naar de zin te maken. Wekelijks nemen we een kijkje achter de schermen. Deze week bij de veerpont Olburgen-Dieren.

OLBURGEN - Over de weg is het met de auto zo'n 15 à 20 minuten rijden van Olburgen naar Dieren. Maar gelukkig vaart de pont elke dag en ben je in een paar minuten aan de overkant van de IJssel. "Doordeweeks varen we vanaf 06.30 uur. Dan staan er altijd al bekende gezichten te wachten. Forenzen die aan de overkant werken of de trein vanuit Dieren pakken, of juist inwoners van Dieren en omstreken die in de Achterhoek werken. Als we iemand zien staan, varen we ernaar toe om hem over te zetten", vertelt Olburger Roland Jansen (60). Hij is sinds eind jaren tachtig werkzaam als veerman op de pont en zet het bedrijf nu zo'n zes jaar voort als eenmanszaak met twee personeelsleden: John en Joey Sierink. "Het is fijn dat we met z'n drieën zijn. Daardoor kunnen we tijdens vakanties blijven varen op de gebruikelijke tijden. Als een van ons met vakantie is, verdelen we het werk van 06.30 uur tot 13.00 en van 13.00 uur 20.00 uur. Daarnaast gebruiken we de tijd voor onderhoud aan de pont of de werkboot, vooral in de winter als we minder varen. Ik ben opgeleid als machinebankwerker, John is van oorsprong elektrotechnicus en Joey is handig met computers. En onze pont is redelijk nieuw, dus volledig computergestuurd. Samen komen we een heel eind." Op de gele pont uit 2014 hangt een camera in de mast zodat de veerman ook bij het overzetten van grote vrachtwagens nog steeds goed zicht heeft. "Heel handig", is Rolands ervaring.

Rijke historie

Roland geniet van het eigenbaaszijn en de afwisseling in zijn werk. "In de zomer zie je altijd veel voetgangers, motorrijders en fietsers. Dan loopt het de hele dag flink door. En zo'n rivier is elke dag anders. Ik kom er tot rust, ook al ben ik aan het werk. Ik zie de zon opkomen boven de weilanden, en soms een ree die naar de overkant zwemt, of een bever." Zijn werk heeft ook minder leuke momenten. "Technische problemen wil ik altijd zo snel mogelijk oplossen zodat de pont niet uit de vaart hoeft. Soms ben ik dan 's avonds tot laat nog aan het werk. Op zaterdagavond was er een keer lekkage aan de uitlaatflens. Toen kwam de politie zelfs even kijken om te zien wat ik toch aan het doen was", lacht Roland. De veerman vertelt toeristen graag over de rijke historie van het veer, een van de oudste veren in de omgeving. "Amerikanen zijn altijd geïnteresseerd in onze geschiedenis. Wist je dat dit veer in 1269 al werd genoemd in een akte? En dat het koninklijk bezit is geweest?" De enthousiaste reacties over de bloeiende bermen vanaf de pont, doen hem goed. "De bermen waren vorig jaar onbegaanbaar omdat de weg was verbreed. Ik heb de gemeente gevraagd daar wat aan te doen. Het wildebloemenmengsel bloeit nu zo mooi."