Logo vizieropbronckhorst.nl


Voor de bar Danee en May, achter de bar Noa en Enrico. "Sommige gasten maken gezellig een praatje."  (foto: Ceciel Bremer)
Voor de bar Danee en May, achter de bar Noa en Enrico. "Sommige gasten maken gezellig een praatje." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Onverwachte reacties zijn het leukst

Ceciel Bremer

Werken in de zomerperiode

Terwijl velen vakantie hebben deze zomer, werken anderen juist om het vakantiegangers naar de zin te maken. Wekelijks nemen we een kijkje achter de schermen. Deze week bij Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst.

BRONKHORST - Het is maandagmiddag 13.00 uur en het ruime terras zit bomvol. Een automobiliste in een cabrio wil net de naastgelegen parkeerplaats oprijden als de ober op het terras haar vertelt dat er geen parkeerplek meer vrij is. Teleurgesteld rijdt ze achteruit weer terug en zoekt ze op de grote parkeerplaats aan de rand van het stadje een plek. Binnen vult een groep Spanjaarden de ruimte. "Het is hier altijd druk", vertelt bedrijfsleider Jan Harmen Bannink. "Elke maandag komt er een groep toeristen. Ze varen met de boot naar Arnhem en maken dan een fietstocht, altijd door Bronkhorst. Verder zien we veel wandelaars en fietsers. Doordeweeks hebben we elke dag ruim 50 lunchgasten, in het weekend nog meer. De hotelkamers zijn het hele jaar door goed bezet en veel gasten eten 's avonds in ons restaurant. We werken met een klein basisteam, aangevuld met vakantiekrachten." Noa (15) uit Steenderen is een van hen. Ze werkt er sinds eind vorig jaar, in de weekenden en nu in de vakantie. "Ik begon als afwasser en moest onverwachts een keer helpen achter de bar. Toen ben ik daar gebleven. Nu werk ik in de bediening en achter de bar. En soms help ik iemand bij de hotelreceptie. Wat ik doe met het geld dat ik verdien? Dat geef ik uit aan kleding." Wat maakt haar werk zo leuk? "Het contact dat ik heb met de gasten. En hun onverwachte reacties." Maar een baan in de horeca ziet ze later niet zitten. "Volgend jaar doe ik examen. Daarna wil ik een vervolgopleiding doen. Wat weet ik nog niet, maar in ieder geval iets met mensen." Dorpsgenoot Enrico (16) doet de afwas. "En daarna drogen, poleren en het servies en glaswerk weer terugzetten. Wat het werk leuk maakt? Het geld", reageert hij direct. "Ik wil in de vakantie veel werken. Ik spaar nergens voor maar wat geld erbij is altijd leuk."

Gezelligheid

Danee (15) komt uit Zutphen en werkt sinds dit voorjaar in de bediening. "Ik heb zoveel contact met mensen. Je bent de hele tijd bezig. Bij sommige gasten lijkt het net alsof ze me al heel lang kennen. Die maken gezellig een praatje. Dat is leuk!" Afgezien van haar vakantie, werkt Danee zoveel mogelijk. "Ik spaar nergens voor maar het is fijn om te weten dat ik wat geld heb." Wil ze later in de horeca werken? "Nee, ik wil heel graag binnenhuisarchitect worden." Collega May (17) uit Steenderen werkt sinds anderhalf jaar in Bronkhorst en waardeert in haar werk de gezelligheid op het terras en in het restaurant. "Ik vind het leuk om het mensen naar de zin te maken. Al het geld dat ik ermee verdien, zet ik op mijn spaarrekening omdat ik het belangrijk vind om te sparen. Daarnaast spaar ik alvast voor mijn studie. Volgend schooljaar doe ik examen, daarna wil ik verder studeren. Dat wordt sowieso duur."

Meer berichten