Logo vizieropbronckhorst.nl


Irene van Leeuwen exposeert dit kwartaal in het gemeentehuis. "Met schilderen zoek ik de harmonie." (foto: Ceciel Bremer)
Irene van Leeuwen exposeert dit kwartaal in het gemeentehuis. "Met schilderen zoek ik de harmonie." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Altijd op zoek naar het thuisgevoel

Ceciel Bremer

Kunstenares Irene van Leeuwen

"Ik had vroeger twee hobby's: buiten spelen en tekenen. Wat ik zag, kon ik tekenen. Bloemen, vogels, bomen. Ik ben nog steeds van het realisme en impressionisme, al werk ik tegenwoordig ook regelmatig expressionistisch."

HUMMELO - Irene van Leeuwen tekent al zo lang ze zich kan herinneren. Maar pas de laatste 12 jaar, sinds ze in Hummelo woont, neemt ze er meer de tijd voor. "Toen heb ik schilderlessen genomen om mezelf op te frissen." De oud-kleuterjuf heeft inmiddels meerdere keren geëxposeerd en deelgenomen aan evenementen zoals de Kunst4daagse, Vive la France, Doesburgse Kadedagen en tal van andere kunstmarkten waar ze in een half uur op straat portretten tekent. Een vriendin wees haar op de mogelijkheid in het gemeentehuis te exposeren. Dit kwartaal hangen daar 12 werken van de kunstenares met het thema 'Onderweg', wat ruiger werk en wat precisiewerk zoals ze het zelf noemt. "Het is veel nieuw werk van me. Ik ben in mijn leven 14x verhuisd. Dat heeft een behoorlijke impact op me gehad. Ik ben altijd onbewust zoekende geweest naar het thuisgevoel, naar mijn wortels. Een soort heimwee naar iets dat ik niet ken. Ik werk aan een serie die ik worteldoeken noem; het zijn huizen waar ik heb gewoond of plekken die me een thuiskomgevoel geven. Dit werk is expressionistisch. Veelal met transparante kleuren, veel lucht en water. Vrije plekken. Een deel van die worteldoeken zijn in het gemeentehuis te zien.Verder hangen er portretten. Dat is inmiddels wel mijn specialiteit geworden. Ik was vroeger heel perfectionistisch. Het was niet snel goed genoeg. Dat is in de loop der jaren wel wat bijgetrokken maar ik ben nog steeds niet snel tevreden. Maar ik stop nu eerder, anders wordt het doek er niet beter op. Een portret moet lijken, realistisch zijn. Als ik eraan werk, zoek ik altijd de interactie met de geportretteerde. Dat het als het ware gaat leven."

Harmonie

Irene wisselt regelmatig van materiaal. "Ik teken onder andere met een houtskoolpotlood en schilder met acrylverf of olieverf, met kwast of een paletmes. Met schilderen kan ik met kleur bezig zijn, harmonie zoeken. Dat inspireert me steeds weer. Ik wil een beeld scheppen en het een gevoel meegeven. Ik werk in de Wereldwinkel. Daar zorg ik voor de winkelinrichting en de etalages. Eigenlijk doe ik daar precies hetzelfde; ik probeer een beeld neer te zetten en een gevoel mee te geven aan de bezoeker." Af en toe geeft de Hummelose workshops om "het talent bij anderen aan te boren" en ook neemt ze opdrachten aan. Dan portretteert ze kinderen, (overleden) dierbaren of huisdieren. "Het is fijn om mensen blij te maken met mijn schilderijen en tekeningen. Dat geeft me energie. En zo'n expositie in het gemeentehuis maakt me best wel trots op mijn werk." De expositie 'Onderweg' van Irene van Leeuwen is nog tot en met eind september te zien in het gemeentehuis van Bronckhorst.

2blauwematrozen.nl

Meer berichten