Logo vizieropbronckhorst.nl


V.l.n.r. Evert Rozendaal, Wim Dijkstra en Roy Weetink. "Hoe mooi is het als het hele dorp met de kermis de vlag uithangt." (foto: Ceciel Bremer)
V.l.n.r. Evert Rozendaal, Wim Dijkstra en Roy Weetink. "Hoe mooi is het als het hele dorp met de kermis de vlag uithangt." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Als je elkaar kent, ken je elkaars talent

Ceciel Bremer

Kleine kernen: Wichmond/Vierakker

De gemeente Bronckhorst bestaat uit 44 dorpen en buurtschappen. Een enorm uitgestrekt gebied maar over de kleine kernen horen we vaak niet zo veel. Hoe is het eigenlijk om in Wichmond/Vierakker te wonen?

WICHMOND/VIERAKKER - "Dit is een heel actief dorp, of eigenlijk zijn het twee dorpen maar ze zijn zo met elkaar verweven dat we ze altijd samen noemen. We hebben twee kerken, een basisschool, café met cafetaria, bakkerij, theetuin, camping, meerdere vakantiehuizen en een chocolaterie. De dorpsbelangenvereniging WIchmond/Vierakker is heel actief, al zeg ik het zelf", lacht secretaris Wim Dijkstra. "De bestuursleden omvatten alle leeftijdscategorieën. Daardoor is onze achterban ook erg groot", verklaart penningmeester Evert Rozendaal voor hun actieve houding. De kermis is het grote feest in het dorp; het oranjecomité viert dit jaar zelfs haar 100-jarig bestaan met extra feestelijke activiteiten en een jubileumvlag voor iedere inwoner. Daarnaast vertellen de heren over de jaarlijkse Spartametrace, een spontane actie van een groep vrienden waarbij 12 uur lang om beurten wordt gereden met een Spartamet, de Stugge Veer Cross waarbij vrij wordt gecrost in een weiland, en het beachvolleybaltoernooi dat onder andere wordt georganiseerd door Roy Weetink. "Als je hier iets organiseert, moet je dat via de dorpsbelangenvereniging communiceren. De vrijwilligers daarvan bezorgen de flyers voor ieder evenement. Je bereik is via hen veel groter", vat de organisator samen. Eerder dit jaar is er een online platform gelanceerd voor het hele dorp, vertelt Wim: "Alles wat er hier in het dorp wordt georganiseerd, zetten we erop, zoals activiteiten van verenigingen, maar ook commerciële activiteiten van bedrijven. Daarmee willen we duidelijkheid geven over wat er hier plaatsvindt en hoe je je ergens voor aanmeldt."

Energiecoöperatie

Hoe komt zo'n dorp van pakweg 900 inwoners zo actief? Wim: "Dat komt door de grootte van het dorp. Iedereen kent elkaar en heeft veel voor elkaar over. Eerder dit jaar was er een theater in de open lucht met 140 vrijwilligers. Omdat je elkaar kent, ken je elkaars talent." Roy voegt eraan toe: "Toen het theater was afgelopen, was iedereen een beetje teleurgesteld; waar leven we nu weer naar toe. We geven elkaar zo'n energieboost." Evert houdt van de saamhorigheid in zijn dorp, Roy van de rust en Wim waardeert de vrijheid van het landelijk wonen en het respect voor elkaar. "De sociale controle is groot. Als je iets nodig hebt, kun je dat iedereen vragen. Nieuwe buren betrekken we direct bij het dorpsleven. Ja, we doen veel met elkaar en voor elkaar. We hebben al een paar jaar een energiecoöperatie waarvan een deel van de opbrengst naar een dorpsfonds gaat. Samen bepalen we ieder jaar het doel. Net als in andere dorpen is het voor starters hier lastig een woning te vinden. Maar als we samen het dorp levend houden, blijft het hier aantrekkelijk om te wonen."