Logo vizieropbronckhorst.nl


Er was grote belangstelling voor de gezellige fietstochten.
Er was grote belangstelling voor de gezellige fietstochten. (Foto: eigen foto)

Leerzame uitstapjes op de pedalen

ZELHEM/HALLE - De organisatie van 'Stichting de Boer Op' en 'Vrouwen van Nu' kijkt terug op twee zeer mooie fietstochten langs interessante bedrijven door de mooie omgeving van Zelhem en Halle.

Op zaterdag 27 juli gingen 420 deelnemers in Zelhem van start bij eetcafé Bij Nolda. Na zeer warme dagen was het prachtig fietsweer.
Bij de eerste stop bij technisch innovatiebedrijf Hanskamp aan de Doetinchemse Broekstraat kregen de deelnemers naast het Cow Toilet allerlei technische snufjes te zien. De route werd vervolgd naar de Toldijk waar aan de Lamstraat het museum D’n Dreuge Bult is gevestigd. Al sinds 1999 is Dhr. Schieven verslingerd aan het verzamelen van oude machines, werktuigen en huishoudelijke artikelen waar hijzelf of zijn voorouders mee gewerkt hebben op de boerderij. Hij weet er prachtig over te vertellen terwijl hij zijn gasten onthaald op een glas frisdrank.

De volgende stop is het rundveebedrijf van de fam. Schieven eveneens aan de Lamstraat. Hier houden ze ProCROSS koeien. Dit is een drieweg kruising, waardoor vruchtbaarheid, klauwproblemen, en levensduur voor de koeien sterk verbeterd word. Ze worden gemolken met een robot. De dorstige fietsers werden getrakteerd op een bekertje kwark of yoghurt. De tocht werd vervolgd naar de Beekstraat naar het bedrijf van de fam. van Bommel. Het is gespecialiseerd in het houden van Limousin vleesvee en de productie van handgemaakte rundvleeskroketten en bitterballen van puur eerlijk rundvlees. De keten van “Koe tot kroket” is op één bedrijfslocatie gehuisvest. Hier wordt het frituurvoer op ambachtelijke manier gemaakt van het Limousin rund. Last but not least was Transportbedrijf van de fam. Gesink dat begon eind 19e eeuw met paard en wagen. Tegenwoordig is het een transportbedrijf met ongeveer 100 vrachtauto’s. Onder het genot van een hapje van de barbecue en een drankje genoot men van de muzikale omlijsting door de Trekkebuls uit Hengelo. Weer helemaal opgepept werd de tocht van 35 km naar het eindpunt hervat.

Op woensdag 7 augustus gingen 725 fietsers op de pedalen vanaf eetcafé 'De Woage' in Halle voor een ritje in de omgeving. Hier is een diversiteit aan hele mooie Kerkenpaden. De eerste stop was bij het Landbouwmechanisatiebedrijf gebr. Freriks gevestigd in Heelweg. Via een mooie route kwam men bij de Beltkorenmolen “Hermien” in Harreveld. De volgende stop was bij het melkveebedrijf Mts Gunnewijk-Toxopeus. Via mooie kerkenpaden was de laatste stop bij het Biologisch Varkensbedrijf Mts Rouwhorst-Hahné in Mariënvelde. Er is een stal voor 200 zeugen en opfokzeugen, 80 kraamhokken, een stal met 24 hokken voor speenbiggen en voor 600 vleesvarkens. Men kon hier gezellig nog napraten en genieten van de zang en muziek van de Doetinchemse Harmonica club en een kleine barbecue. Vandaar kon men de tocht vervolgen en na 35 km was men weer gearriveerd bij de Woage in Halle.

Meer berichten