Logo vizieropbronckhorst.nl


Anny vertelt Helma over haar herinneringen; de geuren, de beelden en de mensen. "Ik ben een gelukkig mens!" (foto: Feikje Breimer)
Anny vertelt Helma over haar herinneringen; de geuren, de beelden en de mensen. "Ik ben een gelukkig mens!" (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Met woorden dichterbij herinneringen

Feikje Breimer

Kunstuurtje aan huis De Gruitpoort

"Daar schrik ik zelf ook steeds van. Negentig jaar! In mijn hoofd voel ik mij ergens in de vijftig. Ik praat graag met mensen en ik ga graag op pad. Ik kan met iedereen overweg en kan overal zijn."

Olburgen- Anny Gieling zit in haar stoel in de kamer waar ze ruim negentig jaar geleden werd geboren. Haar ouders hadden hier een winkel, haar herinneringen eraan zijn nog levendig.

Geur van tabak

Anny: "De winkel is in 1975 gesloten maar de geur van tabak en wijn heeft er nog jaren gehangen. Ik ben een gelukkig mens! Ik ga twee keer in de week naar De Kei in Steenderen." Anny wijst naar de tegels van mozaïek op tafel die ze zelf heeft gemaakt. "Vroeger was er geen televisie, we speelden op straat. We hadden blokjes waar we toen al mozaïek mee legden, toen we in De Kei hiermee aan de slag gingen moest ik daar direct aan denken. Toen de dames van Sensire vroegen of ik zin had thuis iets kunstzinnigs te doen vond ik dat een goed idee. Samen met Helma heb ik gedichten gemaakt." Helma Snelooper is theatermaakster, schrijfster en dichteres. Ze is één van de kunstenaars die via De Gruitpoort mensen aan huis bezoekt voor het project 'Kunstuurtje aan huis'. Drie ochtenden haalde ze samen met Anny herinneringen op en verwoordde die in gedichten.

Helma: "Zoals Anny haar herinneringen verwoordt, de woorden die ze gebruikt en wat haar allemaal opvalt, dat was al bijna een gedicht. Zo is het gedicht 'Geuren van de winkel' ontstaan."

De wijn
van vruchten
zuur
lekker

Ik rook de wijn
toen ze kwamen vragen
wat
we wilden drinken

Ik snoof hem op
vanuit mijn
herinnering


De binnenkomst van Gerard brengt Anny op andere herinneringen. "Hij is mijn neef en ik was bij zijn geboorte. Na de huisarts was ik de eerste die hem vast hield. Ik ben bij ruim zeventig geboortes aanwezig geweest. In één gezin hier in Olburgen maar liefst bij de geboortes van zeven zonen. Die hebben inmiddels zelf alweer kleinkinderen. Kinderen moet je serieus nemen, niet zeggen 'daar weet jij niks van'. Ik denk dat doordat ik ook altijd met kinderen sprak ze mij nog steeds opzoeken nu ze volwassen zijn. Ik ben over de dingen gaan nadenken toen ik ouder werd. Hoe mijn moeder een liedje voor mij zong en speelde, ik voelde mij geëerd. Later begreep ik dat die herinnering is uit de periode dat mijn jongere zusje stierf. Zo kwam ik dichter bij mijn moeder."

Kunstuurtje aan Huis is een activiteit van De Gruitpoort (Doetinchem) voor mensen die (tijdelijk) aan huis gebonden zijn. Voor bewoners van de gemeente Bronckhorst betaalt de gemeente Bronckhorst de kosten. Info en aanmelden:
info@gruitpoort.nl

Meer berichten