Logo vizieropbronckhorst.nl


Boven v.l.n.r.: Herman, Daphne en Janny. Onder: Kim, Leonie en Julie. "Iedere hond of kat heeft een eigen hok of kennel." (foto: Ceciel Bremer)
Boven v.l.n.r.: Herman, Daphne en Janny. Onder: Kim, Leonie en Julie. "Iedere hond of kat heeft een eigen hok of kennel." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Zo snel mogelijk vertrouwen winnen

Ceciel Bremer

Werken in de zomerperiode

Terwijl velen vakantie hebben deze zomer, werken anderen juist om het vakantiegangers naar de zin te maken. Wekelijks nemen we een kijkje achter de schermen. Deze week bij Dierenpension Eskes in Toldijk.

TOLDIJK - Een vakantie in juli of augustus zit er voor Herman en Janny Eskes niet in. In die maanden zijn nagenoeg alle 80 opvangplekken in hun dierenpension gevuld en werken ze op volle kracht. "Sommige honden en katten komen hier al jaren. Voor de dieren en voor hun baasjes zijn we een vertrouwd adres. Zelfs vanuit Amsterdam komen ze hier hun hond of kat brengen tijdens de vakantieperiode", vertelt Herman. Het zijn de ruime kennels en de groene buitenruimte die zo worden gewaardeerd in het pension, krijgt het echtpaar regelmatig te horen. Janny: "Iedere hond of kat zit bij ons alleen in een hok of kennel, tenzij het twee honden of twee katten uit één gezin zijn en ze kunnen bij elkaar, dan doen we dat. De eigenaren mogen hun huisdier zelf naar het hok brengen en afscheid nemen. Vaak is dat minimaal een week. Dan wil je natuurlijk zeker weten dat het dier het hier goed heeft." Als extra service kijkt de dierenarts in de zomermaanden wekelijks alle dieren na zonder extra kosten voor de klant.

Rust

Herman en Janny runden samen tot eind jaren negentig een varkensbedrijf. Door aangescherpte wet- en regelgeving besloten ze daarmee te stoppen. Herman fokte toen al 25 jaar Duitse herders en liep menig tentoonstelling af met zijn viervoeters. De keuze om de varkensstallen om te bouwen tot dierenpension bleek een logisch besluit. "In het begin moesten we echt nog even onze weg vinden en lieten we 25 honden één voor één uit", herinnert Janny zich. Inmiddels verloopt de verzorging volgens een strak plan. Herman: "Iedere hond krijgt hier een kleur en zo maken we groepen. Iedereen die hier werkt, heeft een groep onder zijn hoede die tegelijkertijd wordt uitgelaten. Een hond moet je zo snel mogelijk te vriend maken en vertrouwen winnen. Daar moet je even de tijd voor nemen, dan heb je er daarna plezier van. Soms ruilen we met een bepaalde hond in een groep omdat dat beter klikt. 's Morgens tussen 08.30 en 12.00 uur zijn we bezig met hokken schoonmaken, vegen, verzorgen en uitlaten. Tussen 12.00 en 15.30 uur is er rust in de kennels en daarna tot 18.00 uur worden ze weer uitgelaten. Na 18.00 uur komen we niet meer bij de honden en katten. Dan is er echt rust." Herman en Janny ontvangen al jaren stagiaires, meestal meiden van de opleiding tot dierenartsassistente. Een aantal van hen vragen ze in de zomer te blijven werken. "Ik houd vooral van poezen, dat zijn echt mijn dieren. Maar honden vind ik ook leuk hoor", vertelt Kim uit Hengelo. In 2016 liep ze stage en sindsdien werkt ze in het dierenpension. Net zo lang als Leonie. "Ik houd van zowel honden als katten. En ook paarden, schapen en koeien", lacht de Zelhemse terwijl ze met pup Mirte knuffelt.