Logo vizieropbronckhorst.nl


Bart Overbeek temidden van Emmeke en Eelco Oost: "Er is best veel verloop maar het is hier nog steeds leuk wonen." (foto: Ceciel Bremer)
Bart Overbeek temidden van Emmeke en Eelco Oost: "Er is best veel verloop maar het is hier nog steeds leuk wonen." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Ik voel me bevoorrecht hier te wonen

Ceciel Bremer

Kleine kernen: Kranenburg

De gemeente Bronckhorst bestaat uit 44 dorpen en buurtschappen. Een enorm uitgestrekt gebied maar over de kleine kernen horen we vaak niet zo veel. Hoe is het eigenlijk om in Kranenburg te wonen?

KRANENBURG - "Ik heb altijd in Kranenburg gewoond. Vroeger bestond het dorp uit een paar woningen met wat kleine boerderijen eromheen. In de jaren vijftig en zestig hadden we hier zo'n 10 winkels. Kranenburg was toen overwegend katholiek en Vorden protestants. Iedereen kocht toen bij winkeliers die bij je eigen kerk waren aangesloten. Ja, dat was toen hè", herinnert inwoner Bart Overbeek zich. In zijn ouderlijk huis wonen sinds eind vorig jaar Eelco en Emmeke Oost. "Eigenlijk is het toeval dat we in Kranenburg wonen", zegt Emmeke. "We woonden in Wilp te ruim en zochten in een grote straal rondom Deventer een leuk plekje met wat grond. Dat had overal kunnen zijn maar uiteindelijk kochten we hier een huis. We kenden het dorp helemaal niet maar we hebben het hier inmiddels prima naar onze zin. Ik geniet van het buitenleven en de mensen zijn heel toegankelijk. Het doet me denken aan Limburg waar ik ben opgegroeid." Haar echtgenoot Eelco beaamt dat: "Het is de sociale controle die me hier bevalt. Als ik buiten ben, zie ik altijd iemand in de tuin aan het werk of met de hond lopen en maken we een praatje. Het is geen bemoeizucht maar op een prettige manier op de hoogte blijven van elkaar." Bart is het roerend met het stel eens: "Er is de laatste jaren best veel verloop maar het is hier nog steeds leuk wonen."

Cuypershuizen

Hoewel de winkels uit het dorp zijn verdwenen en de voetbalvereniging, motorclub en Kranenburgsbelang de enige overgebleven verenigingen zijn, heeft Kranenburg nog altijd een basisschool. De kerk doet inmiddels dienst als Heiligenbeeldenmuseum en trekt veel publiek van heinde en ver, vertelt Bart die zich er als vrijwilliger voor inzet. "Er komen zelfs bezoekers uit Tilburg met de trein naar Vorden. Van daaruit lopen ze naar het museum. Best een eind maar er stopt hier geen bus. Er komt misschien een buurtbus. De dorpsbelangenvereniging zet zich daarvoor in. Dat zou mooi zijn want ook de wandelroute langs de Cuypershuizen - onder andere de kerk is van architect Cuypers - trekt veel toeristen aan." Bereikbaarheid is belangrijk vinden Eelco en Bart. Ze hebben zich daarom allebei al aangemeld voor glasvezel, want zegt Eelco: "We gaan steeds meer online doen. Die belasting wordt te groot voor het net en bovendien raak je gewend aan snelheid." Eelco en Emmeke beseffen dat je het zonder auto moeilijk redt in het dorp. "De afstand naar Vorden is behapbaar en daar kun je terecht voor de basisbehoeften. Maar een goede viswinkel mis ik nog wel", lacht Eelco. "Een nieuwbouwplan aan de rand van het dorp is jaren geleden helaas niet doorgegaan. Het is voor starters nu te duur hier", vertelt Bart waarna Emmeke concludeert: "Ik voel me bevoorrecht dat ik hier zo mooi woon."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuws uit Bronckhorst

Meer nieuws uit Bronckhorst >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten