Logo vizieropbronckhorst.nl


Evenard Lieverdink is een fietsfanaat, die al 40 jaar op de pedalen trapt. Hij is voorzitter van de Toerclub Zelhem. (Foto Roel Kleinpenning)
Evenard Lieverdink is een fietsfanaat, die al 40 jaar op de pedalen trapt. Hij is voorzitter van de Toerclub Zelhem. (Foto Roel Kleinpenning)

Fietsen totdat de zon onder gaat

Carla van der Meer

ZELHEM - "In eerste instantie zou de Zomeravondfietstocht gehouden worden in juli", vertelt Evenard Lieverdink, die de fietsroutes uitzet. "Maar vanwege de hitte is toen besloten om de fietstocht te verzetten naar augustus. We raden de deelnemers aan om zo vroeg mogelijk te starten, zodat ze voor het donker weer terug kunnen zijn." De laatste Zomeravondfietstocht van dit seizoen wordt gehouden op donderdag 22 augustus. De deelnemers kunnen tussen 18 en 19 starten bij Eetcafé De Tol in Zelhem.

Zelhem – Dit is het zesde jaar dat de Zomeravondfietstochten worden georganiseerd. Dit zijn korte fietstochten in de avonduren. De lengte van de route varieert tussen de 25 en 30 kilometer. Lieverdink zet elke keer weer een andere route uit. "Het wordt uiteraard steeds meer een uitdaging omdat we al veel routes hebben gefietst", zegt hij. "Alle paadjes en weggetjes in een straal van 12 tot 13 kilometer rondom Zelhem zijn al wel een keer aan de beurt geweest. Bestaande routes fietsen we ook wel eens andersom. Dan ziet het er weer anders uit. Ook krijg ik regelmatig tips van fietsers over bepaalde weggetjes die ze weten. Neem die eens, zeggen ze."

Iedere keer gaat de route een andere richting uit, bijvoorbeeld naar Doetinchem en de Slangenburg, Zelhem en Halle, Hengelo en Vorden en dit jaar gaat de route via Laag Keppel richting Nieuw-Wehl en Eldrik. Het is een afwisselende route over asfalt, klinkerwegen en goed berijdbare zandwegen.

"De fietstocht is een gezellig tochtje waarbij de fietsers kunnen genieten van al het moois dat de Achterhoek te bieden heeft", laat Lieverdink weten. "We sluiten de fietstocht altijd af met een kopje koffie of een drankje. Voor het inschrijfgeld van 2 euro krijgen de deelnemers een routebeschrijving en een drankje op de pauzeplaats."

"We merken dat mensen vaak een doel zoeken om te fietsen", zegt Lieverdink. "Het is natuurlijk mogelijk om een route vast te stellen via de knooppunten, maar die kennen veel fietsers al. Ik kies daarom voor andere routes, dan zien de fietsers wat anders en komen ze op plekken waar ze nog niet eerder geweest zijn."

Lieverdink is zelf ook een fietsfanaat, die al 40 jaar op de pedalen trapt. Hij is voorzitter van de Toerclub Zelhem. "Maar daar fiets ik op een racefiets", legt hij uit. "In de zomer gaan we lekker op fietsvakantie in Nederland. Daar wordt de vakantie ook op uitgezocht. Nederland is een prachtig land, maar je moet het willen zien. Er zijn nog zoveel mooie plekjes om te ontdekken. Dit jaar zijn we in Limburg op vakantie geweest en hebben we mooie tochten langs de Maas gemaakt."

De laatste Zomeravondfietstocht van 2019 start op donderdag 22 augustus tussen 18 en 19 uur bij Eetcafé De Tol in Zelhem. De kosten bedragen 2 euro per persoon. De fietstocht is geschikt voor alle leeftijden. De meeste fietsers doen mee op een gewone fiets of een e-bike.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten