Kunst kijken in monumentale kerk
Logo vizieropbronckhorst.nl


Geert en Marleen voor de duizend jaar oude St Joriskerk. Ze laten een kunstwerk zien dat ze samen maakten. (foto: Feikje Breimer)
Geert en Marleen voor de duizend jaar oude St Joriskerk. Ze laten een kunstwerk zien dat ze samen maakten. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Kunst kijken in monumentale kerk

Feikje Breimer

"Je bent welkom in dit gebouw, de St Joriskerk is als monument een bezoek waard. We organiseren open zaterdagen met exposities en optredens om een bezoek nog aantrekkelijker te maken."

Drempt- De gebeeldhouwde gezichtjes kijken vanaf de pilaren in alle rust neer op de activiteiten in de kerk. Dat doen ze al eeuwen. De kunst die Marleen en Geert Jansen uit Drempt maken is van recentere aard, vandaag exposeren ze samen tijdens de open zaterdag van 17 augustus.

Geert: "Ik werk mijn hele leven al met hout, toen ik de basisschool verliet werkte ik al voor mijn plezier met een draaibank. Ik maak de schilderijlijsten voor de schilderijen van Marleen en de houtschijven waar ze op schildert. Zelf maak ik graag dier- en vrouwfiguren op bijna ware grootte." In de hal van de kerk spert een een kaaiman zijn bek open. Marleen pakt haar mobiel en laat een foto zien van een levensecht houten nijlpaard van de hand van Geert. Zelf is ze vijf jaar actief als schilderes. "Ik hield altijd van tekenen, toen ik werd afgekeurd wilde ik mijn tijd goed besteden en ben gaan schilderen met acrylverf. Tot groot plezier van mijn kleinkinderen. Wanneer ze er alle zes zijn, zitten we met zijn allen op een rijtje te schilderen."

Een schijf hout die Geert keurig glad had geschuurd vroeg volgens Marleen om een beschildering. Twee egeltjes waren het begin van een hele collectie schilderingen op hout. Van een vergezicht tot een sloot met zwanen. Het is allemaal rustig te bewonderen op de open zaterdag in de St Joriskerk.

Gastheer Wim van der Steeg is één van de trouwe vrijwilligers die zorgen dat bezoekers zich welkom voelen in de kerk. "We organiseren dit al minstens acht jaar. Niet alleen exposities maar ook koren en andere optredens." Gastvrouw Barbara Postijn schenkt koffie in en wijst om zich heen. "Deze kerk is een prachtig monument en dat willen we graag laten zien." "Wist je dat deze kerk uit de 9e eeuw stamt? Buiten is een beeldje van Karel de Grote te zien, hij zou te maken hebben gehad met de oprichting van de kerk."
Terwijl de koffie werd gezet en de expositie werd ingericht liep vrijwilligster Daphne Bloemendaal buiten rond met grote aankondigingsborden over de openstelling van de kerk. Daphne: "Dat werkt! Mensen zien dat ze welkom zijn en stoppen even voor een bezoek. Soms zijn het toeristen uit Den Haag en uiteraard zijn er veel mensen uit de omgeving die even komen kijken."
De St Joriskerk is nog steeds in gebruik als protestantse kerk. Eens in de veertien dagen is er een dienst op zondag. De exposities zijn dan weer opgeruimd. Er staan dit seizoen nog twee exposities gepland. Op zaterdag 24 augustus exposeert schildergroep Ars Nostra met schilderijen en op 31 augustus zijn er schilderijen en geborduurde kaarten te bewonderen terwijl Yvonne van Beek piano speelt. De exposities zijn van 11.00 tot 17.00 uur.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten