De dinsdagmorgen houd ik altijd vrij
Logo vizieropbronckhorst.nl


Deelnemers van de koffieochtend voor ouderen in Hummelo vierden samen het 1-jarig bestaan. (foto: Ceciel Bremer)
Deelnemers van de koffieochtend voor ouderen in Hummelo vierden samen het 1-jarig bestaan. (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

De dinsdagmorgen houd ik altijd vrij

Ceciel Bremer

1 jaar koffieochtend voor ouderen

"Het stamppottenbuffet met Kerst was zo ontzettend gezellig. Vooraf hebben we allemaal aardappels helpen schillen. Iedereen een schilmesje en een zak aardappelen op schoot. Dat maakt al zo'n sfeer."

HUMMELO - Marjoke van der Waaij, praktijkondersteuner ouderenzorg bij de Huisartsenpraktijk Hummelo & Keppel, constateerde veel eenzaamheid bij alleenstaande ouderen. "Ik dacht: als ik er nu eens twee bij elkaar zet. Dan heb ik al heel wat bereikt." Vorig jaar augustus organiseerde ze voor een handjevol ouderen de eerste wekelijkse bijeenkomst in de huiskamer van appartementencomplex Zandewierde in Hummelo. Afgelopen week vierde de groep, die inmiddels bestaat uit zo'n 25 ouderen, haar 1-jarig bestaan met een high tea en live-muziek. Een 92-jarige mevrouw uit Hummelo is deelnemer van het eerste uur. "Ik vind het belangrijk om contact te houden met andere mensen. We kletsen wat over vroeger en nu of spelen een spelletje. Je bent er even uit. En weet je wat hieruit voortgekomen is? Een paar van ons gaan ook samen uit eten. En ik kom nu regelmatig bij anderen op zondagmorgen koffiedrinken. Dat breekt de dag." Als even later de cake plaatsmaakt voor etagères vol met hapjes, en de koffiekopjes worden verruild voor advocaatjes met slagroom en andere drankjes, vertelt initiatiefneemster Marjoke hoe ze de deelnemers het afgelopen jaar heeft gestimuleerd te komen. "Sommigen vonden het echt spannend ergens alleen naar toe te gaan. Dan zei ik: doe het dan voor mij, gewoon 1x. Als je het niks vindt, kom je daarna niet meer. Maar ze zijn allemaal blijven komen. Er is hier een meneer die inmiddels 6 buren meebrengt, en er komen ook mensen uit Wehl, Toldijk en Drempt. Het praat zich rond. Voordat we hiermee begonnen, was er iemand die meerdere keren per week naar onze praktijk belde met klachten. In de eerste maand dat diegene hieraan deelnam, zijn we niet gebeld. Eenzaamheid doet veel met je lichamelijke gesteldheid."

Kunstuurtje

Martine (75) probeert elke week te komen. "Je ziet weer eens andere mensen met andere ideeën. Laatst schoof er ook iemand aan van Kunstuurtje van De Gruitpoort. Die stimuleert ons verhalen te vertellen of op een andere manier creatief bezig te zijn. Dat is niks voor mij maar dat hoeft ook niet. Je doet wat je zelf wil." Aan een andere tafel zit het echtpaar Te Kamp uit Toldijk. Ze komen trouw elke week. "Op dinsdagmorgen maak ik geen afspraken. Dan gaan we hier naar toe. We zijn graag onder de mensen en houden van een praatje. Waarom dit zo snel een succes is? Het is de gewoonheid; even samen koffiedrinken en praten met elkaar," vertelt de heer Te Kamp. Als de accordeonist het volgende lied inzet, deint hij mee op de muziek en beginnen zijn ogen te stralen. Wilt u ook een keer aanschuiven of als vrijwilliger meehelpen? U bent elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom. Het adres: J.D. Pennekampweg 17, Hummelo.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten