180 kinderen: 'n gestructureerde chaos
Logo vizieropbronckhorst.nl


"De organisatie staat als een huis. Er is zoveel creativiteit en zoveel enthousiasme van vrijwilligers en kinderen." (foto: Ceciel Bremer)
"De organisatie staat als een huis. Er is zoveel creativiteit en zoveel enthousiasme van vrijwilligers en kinderen." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

180 kinderen: 'n gestructureerde chaos

Ceciel Bremer

40e Kindervakantieweek Zelhem

"Met zo'n 60 vrijwilligers organiseren we dit ieder jaar. Veel vrijwilligers zijn vrienden van elkaar. Het is echt supergezellig en we stimuleren elkaar om er elk jaar weer iets moois van te maken."

ZELHEM - Wat 40 jaar geleden begon als de startactiviteit van Stichting Jeugd- en Jongerensociëteit Zelhem is in de loop der jaren uitgegroeid tot een jaarlijkse hoogtepunt voor de basisschooljeugd uit Zelhem en omstreken. Iedere een-na-laatste week van de zomervakantie komen alle jeugdige deelnemers op maandagmorgen om 9.00 uur in de sporthal bijeen. "En dan beginnen we eerst met een lawaaioptocht door het dorp om heel Zelhem te laten weten dat de Kindervakantieweek is begonnen. Maakt niet uit wat je meeneemt, als het maar lawaai maakt", lacht Larissa ter Hove, hoofd algemene leiding van de kindervakantieweek en bezig aan haar 9e jaar als vrijwilliger. In de dagen daarna worden de kinderen vermaakt met een vossenjacht, hutten bouwen van pallets, douanespel, zwemmen, knutselen, spelletjes in het bos en in en rondom de sporthal. "Maar het hoogtepunt is voor velen toch echt wel de spooktocht op woensdagavond. Die avond blijven alle kinderen ook slapen in de sporthal. We hebben dit jaar 180 aanmeldingen en verdelen ze in 10 groepen van 18 kinderen met daarbij 4, soms 5, vrijwilligers als begeleiding. Ja, het is echt een supergrote groep en als je al die kinderen met hun slaapspullen in de sporthal bij elkaar ziet, lijkt het een grote chaos. Maar het is wel een gestructureerde chaos want we werken aan de hand van een draaiboek. Ieder jaar kiezen we een ander thema en organiseren daar alle spelletjes om heen."

Nieuwe vrienden

De vrienden Giel (6) en Mik (7) staan op de parkeerplaats van de sporthal klaar om deel te nemen aan de stoelendans. Het plezier straalt van hun gezichtjes af op deze woensdagochtend. Vanavond staat hen de spooktocht te wachten. "Dat vind ik wel een beetje spannend maar ook wel leuk", bekent Giel die voor het eerste jaar meedoet. Sven (11) is bezig aan zijn 5e kindervakantieweek. "Ik maak ieder jaar weer nieuwe vrienden. Dat is heel leuk, soms zie je elkaar daarna nog. Dit voelt gewoon als een weekje vakantie." Laura is even oud maar voor haar is dit pas de tweede keer dat ze deelneemt. "Vorig jaar had ik er eerst niet zo'n zin in want ik was net verhuisd. Maar het was heel leuk. Je kunt al het stomme van thuis vergeten. Het is een mooie afleiding", en daarom is ze er dit jaar weer bij. Net als het gros van de deelnemers blijft het niet bij één keer, bevestigt Larissa. "We zien ieder jaar vaak dezelfde kinderen weer terug, 180 is ook echt het maximum voor ons, meer vrijwilligers hebben we gewoon niet om ze goed te kunnen begeleiden. Wat het geheim is van de kindervakantieweek? De organisatie staat als een huis. Er is zoveel creativiteit en zoveel enthousiasme van vrijwilligers en kinderen. Dat werkt gewoon aanstekelijk.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten