Logo vizieropbronckhorst.nl


Gerard en Ciska van Velzen op het terrein naast hun woning. "Ik vind het fijn dat we hier veel mensen kennen."  (foto: Ceciel Bremer)
Gerard en Ciska van Velzen op het terrein naast hun woning. "Ik vind het fijn dat we hier veel mensen kennen." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Hier hebben we elke dag vakantie

Ceciel Bremer

Kleine kernen: Velswijk

De gemeente Bronckhorst bestaat uit 44 dorpen en buurtschappen. Een enorm uitgestrekt gebied maar over de kleine kernen horen we vaak niet zo veel. Hoe is het eigenlijk om in Velswijk te wonen?

VELSWIJK - "We woonden in Zoetermeer maar zochten een woning waar je een beetje vrij kunt zitten. Waar je met de hond snel buiten bent en kunt wandelen", vertelt Ciska van Velzen als we op hun terras in de achtertuin van hun hoekwoning hebben plaatsgenomen. Aanvankelijk dachten Ciska en haar man Gerard aan Zeeland, waar zij haar wortels heeft. Maar toen hun jongste zoon verhuisde naar de regio Arnhem en hun oudste zoon er niet veel later achteraan ging, maakten ze de keuze voor de Achterhoek. Nog voor de eerste bezichtiging van hun huidige woning aan de rand van Velswijk was Gerard al verkocht door de ruime parkeergelegenheid in de straat en het vrije uitzicht. Twaalf jaar geleden streken ze er neer en waren vastbesloten geen vrijwilligerswerk meer te doen. "Dat hadden we altijd veel gedaan, maar nu wilden we meer tijd voor onszelf. Nou, dat duurde dus niet zo lang", lacht Gerard die zijn vrije tijd nu invult als verkeersregelaar bij tal van evenementen in de omgeving, actief is bij de biljartclub en bij het jaarlijkse Velswieksfeest "volledig inzetbaar is voor hand- en spandiensten." Ciska is met name actief in dorpshuis D'n Draejer waar ze de ouderensoos leidt, bardiensten draait en de schoonmaak mede voor haar rekening neemt. Daarnaast helpt ze wekelijks nog bij activiteiten in een verpleegtehuis in de buurt. "Ik had ook wel weer de behoefte om iets te doen. En weet je, het zit gewoon in ons", verklaart ze.

D'n Draejer

Het contrast met hun vorige woonplaats Zoetermeer is groot. "Daar zeiden we hooguit goedendag tegen onze buren. Hier bouwen we samen met de buurt mee aan de kermiswagen, gaan we met de buren naar de Zwarte Cross of Mañana Mañana en vind ik het fijn dat we veel mensen kennen, hoewel we in het begin wel moeite moesten doen om ze te verstaan. Sommigen kon ik echt niet verstaan", lacht Gerard. Ciska vult hem aan: "Velswijk telt 350 inwoners, iedereen kent elkaar. Maar dat vind ik niet erg. Ik heb niets te verbergen. Het is jammer dat de school is gesloten en daarom hebben we ons echt ingezet voor D'n Draejer. Anders is er niks meer." Met z'n tweeën maken ze graag grote wandelingen in hun woonomgeving maar op vakantie gaan doen ze niet meer sinds ze in Velswijk wonen. "Dat komt ook wel door onze hond, die we niet zo makkelijk kunnen meenemen maar we hebben de behoefte ook niet meer. Ik heb hier vakantie en een mooi uitzicht. Een dorpsgenoot zei een keer: Jullie hebben je wel verdomd snel aangepast. Maar we hebben ons niet aangepast, we zijn gewoon zo. Maar ik ga niet zo praten", zegt Gerard terwijl hij zijn best doet høken en nölen uit te spreken. "Dan maak ik mezelf en jullie belachelijk. We zijn gewoon onszelf."

Meer berichten