Sociaal betrokken bij het zwembad
Logo vizieropbronckhorst.nl


Max de Vries en Joanne Willemsen: "Werken op het zwembad is echt supergezellig; ik heb hier vrienden gemaakt."  (foto: Ceciel Bremer)
Max de Vries en Joanne Willemsen: "Werken op het zwembad is echt supergezellig; ik heb hier vrienden gemaakt." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Sociaal betrokken bij het zwembad

Ceciel Bremer

Werken in de zomerperiode

Terwijl velen vakantie hebben deze zomer, werken anderen juist om het vakantiegangers naar de zin te maken. Wekelijks nemen we een kijkje achter de schermen. Deze week bij zwembad In de Dennen in Vorden.

VORDEN - Amper droog nadat hij een meisje een extra zwemles heeft gegeven, neemt Frank Loda plaats op het terras rondom het ondiepe bad. "In de vakantie geef ik sommige kinderen wel 4x in de week les. Vaak pakken ze het sneller op als je ze individueel les geeft", legt de bedrijfsleider van In de Dennen uit. Terwijl rondom ons vrijwilligers de hagen snoeien, het gras maaien, onkruid wieden en het terras aanvegen, vertelt Frank over het reilen en zeilen van "een van de mooiste buitenbaden van de regio", zoals hij In de Dennen zelf omschrijft. "We werken hier met 3 mensen in vaste dienst, een aantal vakantiekrachten en heel veel vrijwilligers. Iedereen in het dorp weet hoe belangrijk het is om het zwembad in stand te houden en dat zien we terug want jong en oud zetten zich in. Soms zit een ouder in het bestuur of werkt hier als vrijwilliger en zo stromen de kinderen dan ook in. Sommigen zijn hier op hun 13e in de zomerperiode komen helpen met afval opruimen. Een jaar later helpen ze mee in de horeca of bij de schoonmaak van het peuterbad en zo blijven ze betrokken bij het zwembad. Op een warme zomerdag staan we hier met 4 à 5 toezichthouders aan het bad, en nog 4 personen in de keuken en aan de balie. Dan heb je heel wat mankracht nodig als je zeven dagen in de week open wilt zijn."

Logische stap

Joanne Willemsen (18) is bezig met haar 3e seizoen bij In de Dennen. "Ik ben achter de kassa bij de ingang begonnen. Daarna verkocht ik snoep en ijs en hielp ik mee in de keuken. En dit jaar heb ik mijn diploma voor toezichthouder gehaald. Daar is de meeste vraag naar. Werken op het zwembad is echt supergezellig; ik heb hier vrienden gemaakt. Er komen hier zoveel verschillende mensen; mensen die ik ken uit het dorp en ook vakantiegangers. Het contact dat ik met ze heb, vind ik erg leuk", vertelt de Zutphense die na de vakantie begint aan haar studie Social Work aan Hogeschool Saxion. Haar collega-toezichthouder Max de Vries is al bezig aan zijn 7e jaar op het zwembad. "Mijn moeder zat hier ooit in het bestuur en ik kwam hier veel zwemmen. Na een maatschappelijke stage ben ik hier gaan werken, eigenlijk was het zo'n logische stap", vertelt de 21-jarige Vordenaar. "Ik heb hier van alles gedaan en veel geleerd. Achter de kassa, in de tuin, in de keuken en bij de techniek. Nu ben ik toezichthouder en open en sluit ik het zwembad soms alleen. Ik werk hier ook uit sociale betrokkenheid, soms werk ik een paar uur vrijwillig. Voor mijn studie geneeskunde woon ik doordeweeks in Maastricht, daar heb ik ook een baantje. Ieder jaar is het de vraag of ik hier blijf werken. Volgend jaar begin ik aan mijn co-schappen, dan stop ik waarschijnlijk. Maar eigenlijk kan ik nog niet zo ver vooruit kijken."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten