Logo vizieropbronckhorst.nl


Quirine Wentink en Anke van Keulen: "Het is zo hard nodig om mensen met elkaar te verbinden en naar harmonie te streven." (foto: PR)
Quirine Wentink en Anke van Keulen: "Het is zo hard nodig om mensen met elkaar te verbinden en naar harmonie te streven." (foto: PR) (Foto: )

Werken aan vrede begint bij jezelf

Ceciel Bremer

Lezing over vrede op 25 september

"Het onderwijsprogramma 'Lopend vuurtje' is in veel talen vertaald. Je kunt zo ervaringen uitwisselen met scholen in een ander land waar ze met hetzelfde programma werken. Zo komen hele mooie contacten tot stand."

HENGELO - World Peace Flame Bronckhorst organiseert op woensdag 25 september een lezing over vrede. Quirine Wentink en Anke van Keulen, beide werkzaam voor de internationale stichting World Peace Flame, zijn de sprekers op deze avond en vertellen aan iedereen die naar vrede verlangt, er meer over wil weten of zich afvraagt hoe hij daaraan zelf kan bijdragen, meer over dit grenzeloze onderwerp. Wat motiveert hen om zo intensief met vrede bezig te zijn? Quirine: "Ik heb geleerd dat als we ons inzetten op een manier die boven onszelf uitstijgt, er zoveel mogelijkheden zijn om aan vrede te werken. We zien het bewijs binnen onze stichting maar ook van individuen. En het is ook zo hard nodig om mensen met elkaar te verbinden en naar harmonie te streven, naar overeenkomsten te kijken en niet naar de verschillen." Voor Anke spelen daarnaast kinderen een belangrijke rol om zich in te zetten voor vrede. "Kinderen zijn de toekomst, daar willen we vrede voor. Niet alleen vrede in de wereld, maar ook vrede in hun eigen omgeving en vrede in henzelf; zodat ze zelf zo vreedzaam mogelijk in de wereld kunnen staan."

Lopend vuurtje

Quirine Wentink was betrokken bij de oprichting van de internationale stichting World Peace Flame. "We kregen zo'n 20 jaar geleden het idee om wereldwijd vlammen aan te laten steken in ieder continent ter wereld door mensen die actief bezig zijn met vrede. Die vlammen zijn met vliegtuigen brandend vervoerd naar Engeland waar ze op 31 juli 1999 zijn samengevoegd tot de World Peace Flame. Inmiddels staan er heel veel van die World Peace Flame monumenten in de wereld, onder andere bij het Vredespaleis in Den Haag en op het dorpsplein in Hengelo. Die vlammen zijn dus aangestoken door die vlam in Engeland als symbool om ons aan vrede te laten herinneren en aan die vrede ook een bijdrage te leveren." Het onderwijsprogramma 'Lopend vuurtje' dat door de stichting is ontwikkeld, biedt de mogelijkheid om dit onderwerp met kinderen te bespreken. "Het programma bestaat uit 3 lijnen: vrede in de wereld, vrede dichtbij huis en vrede in jezelf. We geven activiteiten en lessuggesties. Zo komt het programma bij het individuele kind maar ook bij de hele school of het hele dorp. Want vorig jaar was ik in Hengelo om op alle basisscholen gastlessen te geven", vertelt Anke. In de lezing geeft Anke voorbeelden hoe je thuis met kinderen of kleinkinderen kunt praten over vrede. Quirine vertelt over hoe vrede begint bij jezelf en noemt daarin het gedachtegoed van Gandhi die stelde: doe het eerst zelf voordat je het vraagt of verwacht van een ander. De lezing op woensdag 25 september van 20.00 tot 21.45 uur vindt plaats in Ons Huis, Beukenlaan 30, Hengelo. Gratis entree.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuws uit Bronckhorst

Meer nieuws uit Bronckhorst >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten