Logo vizieropbronckhorst.nl


Agnes: "Je moet goed kunnen bewegen, soepel en niet te stijf." (foto: Feikje Breimer)
Agnes: "Je moet goed kunnen bewegen, soepel en niet te stijf." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Snel polswerk en around the head

Feikje Breimer

Agnes speelt 38 jaar badminton

"Dit is iets anders dan campingbadminton. Hier slaan we niet zo lang mogelijk naar elkaar over maar proberen we elkaar juist uit te spelen. Het is een ontzettend leuk spel!"

Hengelo- Sporthal De Kamp was in 1979 nog maar net opgeleverd toen zes mensen in februari hier een aantal potjes badminton speelden, een maand later speelden er al dertig mensen mee. Genoeg enthousiasme om de Hengelose Badminton Club (HBC) op te richten.

Langspeler

Twee jaar later werd de toen zesentwintigjarige Agnes Winkelman lid. Inmiddels speelt zij al achtendertig jaar bij HBC en is daarmee het langst spelende lid van de veertigjarige vereniging.
Agnes: "Je moet goed kunnen bewegen en soepel zijn. Snelheid is echt belangrijk. En het polswerk natuurlijk! Tik-tik-tik." Agnes zwaait haar rechterarm van achteren over hoofd om te demonstreren wat haar sterkste slag is. "Around the head gaat mij goed af. Door de zwaai achter mijn hoofd langs kan de tegenstander minder goed inschatten hoe ik zal slaan. Uiteraard moet ik de zwaai wel helemaal afmaken anders ploft de shuttle voor mijn voeten neer.""

Agnes traint op dinsdagavond en heeft jaren op vrijdagavond wedstrijden gespeeld. "We spelen overal in de Achterhoek. Vorig jaar speelde ik tegen een tegenstandster van 24 jaar oud, ik won wel hoor in drie sets, maar de dag erna was ik zo stijf. Sindsdien train ik nog graag mee maar heb ik de wedstrijden opgegeven. Ik ben nog lang niet te oud voor dit spelletje! De sfeer is hier heel goed, dat houdt mij echt bij de club. Het seizoen loopt van september tot en met mei. Samen met drie dames fiets ik op dinsdagavond in de drie maanden dat er geen trainingen en wedstrijden zijn. De gezelligheid en het contact met elkaar zijn voor mij belangrijk."
Dinsdagavond is al veertig jaar badmintonavond in sporthal De Kamp. De jeugd heeft vanavond training gehad en inmiddels loopt de hal vol met spelers uit Hengelo en de omliggende plaatsen Zelhem, Vorden en Steenderen. Agnes: "HBC werkt samen met de verenigingen uit deze plaatsen, zo kun je vaker spelen tegen een tegenstander die je verrast tijdens het spel. Deze tos-potjes organiseren we afwisselend bij de verschillende deelnemende verenigingen. We tossen met gekleurde kaartjes wie tegen wie speelt."
Twintig dames en heren trekken kaarten en lopen naar de vier banen om te gaan spelen. "Wie het eerst 21 punten heeft wint," legt Agnes uit, "je probeert zo te slaan dat de shuttle bij je tegenstander op de grond valt. Dat is een punt. Vanaf de 21 punten is degene met 2 punten verschil de winnaar."
Twee spelers van de tos-groep wisselen van positie bij het dubbelspel zodat aan beide kanten de krachten gelijk verdeeld zijn. Agnes: "Dat hoort echt bij de sfeer van badminton. Winnen is leuk, maar je wil er vooral plezier aan hebben!"

hengelosebc.nl