Logo vizieropbronckhorst.nl


Natuurdiëtist Nelleke Dillema: "Ik merk dat mensen in de war raken door de verschillende visies op voeding." (foto: Tiemen van Dijk)
Natuurdiëtist Nelleke Dillema: "Ik merk dat mensen in de war raken door de verschillende visies op voeding." (foto: Tiemen van Dijk) (Foto: )

Gebruik voeding als je medicijn

Ceciel Bremer

Dag van de ouderen op 4 oktober

"Mensen komen bij mij omdat ze worstelen met overgewicht en niet weten hoe ze het afvallen kunnen aanpakken. Of ze vragen zich af wat ze aan hun voeding kunnen veranderen bij hoge bloeddruk, darmproblemen of diabetes."

BRONCKHORST - Op vrijdag 4 oktober organiseert een aantal samenwerkende ouderenorganisaties in onze gemeente de Dag van de ouderen in zaal Den Bremer in Toldijk. "Iedereen vanaf 55 jaar is van harte welkom om deze middag met ons mee te vieren", zegt Nel Visser van Stichting Welzijn Drempt, Hummelo en Keppel. Geïnspireerd door de steeds hogere levensverwachting heeft de organisatie gekozen voor het thema: wat is gezonde voeding voor de ouder wordende mens. Natuurdiëtist Nelleke Dillema geeft een lezing over haar kijk op gezonde voeding en cateraar Hanneke van der Werf presenteert gezonde hapjes met groente als basis, maar dan net even anders. Hanneke: "Groente is het nieuwe vlees en biedt zoveel mogelijkheden. Als je paprika bijvoorbeeld roostert, geeft het veel meer smaak. Het wordt zoeter. Dan vinden kinderen paprika zelfs lekker." Bon Apart zorgt voor de muzikale omlijsting van de middag.

Groente

"Tegenwoordig weet iedereen wel wat gezonde voeding is. Dat hoef ik niet meer te vertellen maar wat wel interessant is, zijn de verschillende visies op voeding. Enerzijds heb je de Schijf van Vijf van de Voedingsraad, anderzijds heb je andere visies zoals koolhydraatbeperkt, ketogeen en paleo, de zogenaamde oervoeding. Ik merk dat mensen in de war raken: "De schijf van vijf zegt zuivel is goed voor je, maar nu lees ik dat zuivel juist slecht is voor je lijf." Daar wil ik duidelijkheid in scheppen", legt natuurdiëtist Nelleke Dillema uit die haar publiek wil prikkelen met vragen over hun eigen voedingspatroon zoals alcoholgebruik, vochtgebruik en vetten, want zo stelt ze: "Voeding is een medicijn. Wij denken in ziekten en niet in beter maken; we hebben ziekenhuizen en niet betermaakhuizen. Maar als je anders naar je klachten kijkt en daadwerkelijk de oorsprong van je klacht aanpakt, kun je met voeding heel veel bereiken. Ik heb goede resultaten gezien bij mensen met een hoge bloeddruk die meer groenten zijn gaan eten. Groenten bevatten het mineraal kalium en dat werkt bloeddrukverlagend. Bij mensen met diabetes zie ik dat de bloedsuikers vele malen beter worden door een voeding met minder koolhydraten. Soms heeft dat zelfs effect op het gebruik van medicijnen. Ik ga niet zeggen: dit is ongezond, dit moet je laten of dit is verboden. Maar kijk kritisch naar je eigen voedingspatroon en doe wat bij jou past."
De Dag van de ouderen vindt op vrijdag 4 oktober van 14.00 tot 17.00 uur plaats bij zaal Den Bremer, Zutphen Emmerikseweg 37 in Toldijk. Vrij entree. Aanmelden kan tot en met vrijdag 27 september per mail via contact@welzijnsteenderen.nl of info@swdrempthummelokeppel.nl of per telefoon via 0575- 45 00 29 of 0314 - 38 02 32.