Logo vizieropbronckhorst.nl


"De zorgmedewerkers maken de basis van deze taart, ik verzorg de afwerking." (foto: Feikje Breimer)
"De zorgmedewerkers maken de basis van deze taart, ik verzorg de afwerking." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Gist is niet spannend desem juist wel

Feikje Breimer

Nieuw begin met Heel Holland Bakt

"Mijn spuitzak explodeerde, werkelijk alles ging voor mijn gevoel mis. Toch belde de productiemaatschappij van Heel Holland Bakt na de bakdag bij Robèrt van Beckhoven mij op; ik mocht meedoen!"

Hengelo- Het is zaterdagochtend net na zeven uur. In de Spalstraat hangt de geur van vers brood. Alle winkels zijn nog dicht, Victor Smeets vult een spuitzak met Zwitserse room.

Bakkerij Hengelo

Zijn werk voor Bakkerij Hengelo voor vandaag zit er alweer op. "Als de roombroodjes op raken kunnen de medewerkers in de loop van de dag nog verse roombroodjes maken," legt Victor uit en legt de spuitzak in de koeling.
Zo ervaren als hij nu is zo weinig wist hij van bakken in 2013. Toch besloot hij voor zijn vrouw een taart te bakken om te vieren dat ze terug kwam uit het ziekenhuis. "Met die taart ben ik drie avonden bezig geweest, amandelbiscuit, karamel, mousse, alles zat er in. Hij was goed gelukt. Dit ging ik meer doen!"
Toen hij maanden en veel baksels later Martine Bijl tijdens een praatprogramma op televisie hoorde zeggen dat je je nog kon aanmelden voor Heel Holland Bakt deed hij dat op de valreep. Tot zijn verrassing werd hij uitgenodigd voor de proefbakdag in de bakkerij van Robèrt van Beckhoven. "Daar stond een cameraploeg, Martine Bijl was er, Robert en Janny natuurlijk. Alles ging mis! Maar ik kon wel uitleggen waar ik mee bezig was en bleek voldoende kennis van de theorie te hebben, ik mocht meedoen met Heel Holland Bakt in het voorjaar van 2014."

Victor werkte fulltime op de personeelsadministratie van een verzekeringsbedrijf. Voor de uitzendingen van Heel Holland Bakt was hij daarnaast fulltime bezig zich voor te bereiden op de opnames in het weekend. "Het ging mis bij de uitzending 'hartig'. Mijn pizza was te nat en ik maakte een vispastei met kip in plaats van vis. Maar ik had mijn doel bereikt, ik heb mogen bakken in de bakkerij van Robèrt en ik had de uitzending gehaald. Bovendien realiseerde ik mij dat ik verder wilde als bakker. Ik volgde cursussen en toen ik boventallig werd bij het bedrijf waar ik werkte kreeg ik de kans de patisserie-opleiding in Zaandam te volgen.

Brood bakken

Na de banketbakkersopleiding heb ik een opleiding broodbakken gevolgd. Gist vind ik niet zo spannend, maar toen we met desem gingen bakken was ik helemaal om! Daar kun je de mooiste dingen mee doen. Inmiddels bak ik onder de naam Het Goede vier soorten desembrood met graan uit de regio. Daarnaast werk ik als banketbakker voor Bakkerij Hengelo. Dat is echt fantastisch! Het is mooi dat mensen met een beperking hier daadwerkelijk een steentje kunnen bijdragen in de bakkerij. Zij bakken de basis van de taarten die ik afwerk voor de winkel. Dat zorgt voor een goede balans. Desembrood bakken doe ik in mijn eentje, hier kan ik echt met mensen aan het werk."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuws uit Bronckhorst

Meer nieuws uit Bronckhorst >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten