Logo vizieropbronckhorst.nl


"Van dit mooie landschap is straks met de komst van 8 tot 15 windmolens van meer dan 200 meter hoogte per stuk niets meer over." (foto: PR)
"Van dit mooie landschap is straks met de komst van 8 tot 15 windmolens van meer dan 200 meter hoogte per stuk niets meer over." (foto: PR) (Foto: )

Saamhorigheid onder bevolking groot

Ceciel Bremer

Tegenwind Keppel en Eldrik

"We zijn vóór een energieneutraal Bronckhorst in 2030, maar tégen de plannen om in de prachtige omgeving van Keppel en Eldrik een windturbinepark te plaatsen."

LAAG-KEPPEL - Eind augustus hoorde een aantal inwoners uit Laag-Keppel voor het eerst over de plannen van Landgoed Keppel om windturbines te plaatsen langs de Oude IJssel. Om precies te zijn: tussen de ophaalbrug in Laag-Keppel en de ophaalbrug in Hoog-Keppel en nog een paar in de buurt van Langerak. De inwoners zochten contact met de eigenaren van het Landgoed en drongen aan op een gesprek. Daarin gaven David van Lynden van Landgoed Keppel en zijn adviseurs aan dat de plannen zijn bedoeld om geld te genereren om het coulisselandschap voor de toekomst te behouden. "Maar van dat mooie landschap is straks met de komst van 8 tot 15 windmolens van meer dan 200 meter hoogte per stuk juist niets meer over", stellen de inwoners. En zo werd het Actiecomité Tegenwind Keppel en Eldrik geboren. "Wij hebben de handschoen opgepakt en in hoog tempo alle inwoners gemobiliseerd en geïnformeerd via flyers, Facebook, onze website en een drukbezochte informatieavond. Hoewel informeren formeel een taak is van de initiatiefnemers."

Breed draagvlak

Van waar eigenlijk al deze haast? "Het opwekken van windenergie door grote windturbines is opgenomen in de Verrijkte Routekaart van de gemeente Bronckhorst. Hierin staat hoe de gemeente ernaar streeft energieneutraal te worden in 2030. B&W heeft op 24 september al ingestemd met deze kaart. In de commissievergadering van 10 oktober volgt de inhoudelijke bespreking. Dan is inspraak door inwoners mogelijk. Hier maken we gebruik van dus we roepen iedereen op die avond ter ondersteuning naar het gemeentehuis te komen en de petitie op onze website te tekenen. Uiteindelijk wordt op 31 oktober door de gemeenteraad een definitief besluit genomen over de Verrijkte Routekaart. Als die wordt goedgekeurd zoals die er nu ligt, biedt dat ruimte voor allerlei initiatiefnemers", leggen de comitéleden uit. Wat is jullie doel precies? "Wij willen ook een duurzaam en energieneutraal Bronckhorst, maar dan wel met een plan dat breed gedragen wordt door de bevolking. We zijn niet tegen windenergie, zolang dit niet ten koste gaat van de leefbaarheid, gezondheid en flora en fauna. Dit gebied is beschermd dorps- en stadsgezicht en heeft een bijzondere landschappelijke waarde. Daarmee is deze locatie absoluut ongeschikt. En onderschat de impact van windturbines op de gezondheid niet. In een straal van 5 kilometer kun je de windturbines horen. Op 25 kilometer afstand kun je ze zien. We hebben nog 11 jaar om de doelstelling van 2030 te halen. Waarom zouden we dan nu al zo'n ingrijpende maatregel treffen? Er zijn meer mogelijkheden en daarover willen we graag in gesprek."

tegenwindkeppeleneldrik.nl

Meer berichten