Logo vizieropbronckhorst.nl


Ronald van Riesen legt een goede tros druiven in het kratje. "In de buitenlucht zijn is zo heerlijk." (foto: Ceciel Bremer)
Ronald van Riesen legt een goede tros druiven in het kratje. "In de buitenlucht zijn is zo heerlijk." (foto: Ceciel Bremer) (Foto: )

Je hoeft helemaal niet naar Frankrijk!

Ceciel Bremer

Druivenplukkers genieten volop

"Zo'n drie jaar geleden zat ik hier op het terras een wijntje te drinken en zag ik de oproep om druiven te helpen plukken. De wijn hier was zo lekker dat ik me besloot op te geven. En nu kom ik bijna elke keer. Het is zo gezellig samen."

DREMPT - Het is dinsdagochtend 09.30 uur en de ontvangstruimte bij Wijnboerderij 't Heekenbroek loopt vol. Er worden zelfs stoelen bijgehaald om alle vrijwilligers een zitplek te geven. Eigenaren Job en Neeltje Huisman nodigen jaarlijks rond deze periode in ongeveer zeven dagen tientallen vrijwilligers uit om te helpen alle druiven te plukken. Wie kan en zin heeft, meldt zich aan. Met koffie en koek luisteren de aanwezige druivenliefhebbers naar de plukinstructie van de eigenaren: "We gaan vandaag de druiven plukken van de Cabernet Cortis, een blauwe druivensoort. Er is wel wat vorstschade dus je moet de droge en kapotte druiven eruit knippen", vertelt Neeltje. Groninger Gerrit Reiling uit Doesburg helpt mee met plukken. "Zes jaar geleden zat ik bij Gaon etten toevallig naast Job Huisman. We raakten aan de praat en toen bleek zelfs dat we vroeger bij elkaar op school hadden gezeten. Hij vertelde dat hij wijnboer was. En toen zei ik meteen: dan kom ik druiven bij je plukken!"

Nieuw hout

De totale groep van ruim 100 druivenplukkers die elke keer wordt benaderd, is in circa 10 jaar samengesteld. Het zijn veelal gepensioneerden en afkomstig uit de wijde regio. Vandaag komen de vrijwilligers onder andere uit Gaanderen, Doetinchem, Velp, Doesburg, Drempt, Hummelo, Toldijk en Elten. Ronald van Riesen is vanmorgen op de fiets vanuit Doetinchem naar Drempt gekomen. Als het kan, is hij er elke plukdag bij. "In de buitenlucht zijn is zo heerlijk. En dat begint al als ik van huis vertrek, door de Hessenweg. We hebben een leuke groep bij elkaar. Je plukt met z'n tweeën een hele rij, kruiwagen met kratten in het midden, ondertussen praat je gezellig met elkaar, en dan naar de volgende rij waar je weer een ander spreekt. Tussen de middag krijgen we soep en een lekkere lunch. Ik dacht vroeger wel eens: later als ik tijd heb, ga ik druiven plukken in Frankrijk maar dat kan ook hier." Vrijwilliger Marian uit Hummelo had dat idee ook altijd al. "Ik weet nu dat je helemaal niet naar Frankrijk hoeft. Het is zo ontspannend. Je praat wat met elkaar en je bent lekker bezig. Je hoort hier bijna geen verkeer. Het werkt bijna meditatief voor mij." Door de struiken heen beantwoordt Cor, zoon van wijnboeren Job en Neeltje, een vraag over een tros met droge druiven. Daarna legt hij uit: "Druiven kweken is hartstikke mooi maar ook risicovol en bewerkelijk. Druiven groeien alleen op nieuw hout. In de winter snoeien we daarom alle struiken en in het voorjaar geleiden we de takken. Het hele jaar door is het afwachten hoe de oogst uitpakt want druiven zijn gevoelig voor bijna alles; zon, regen, vorst, hagel, vogels, wespen...Je probeert eigenlijk van een heel klein struikje een product te maken. En als dat lukt, is dat heel mooi."