Logo vizieropbronckhorst.nl


Erve Wilmerink Vorden.
Erve Wilmerink Vorden. (Foto: PR)

Open Monumentendag Bronckhorst - editie 2017

  Evenement

BRONCKHORST - ‘Boeren, burgers en buitenlui’ is het thema van Open Monumentendag 2017. Voorafgaand aan het OMD-weekend van 9 en 10 september a.s. wordt op woensdag, 6 september de editie 2017 officieel geopend met een lezing.

Door het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst is een aantal thema’s uitgelicht en tentoongesteld, verspreid over enkele kernen binnen de gemeente Bronckhorst. Op zaterdag 9 en zondag 10 september a.s. staan de deuren op de diverse locaties open voor het publiek. Het programma voor het OMD-weekend kunt u hieronder inzien en downloaden op www.openmonumentendag.nl/gemeente/bronckhorst .

Openingslezing

Willemien Hartmans-Gotink heeft voor de openingslezing gekozen voor een variatie op het thema: ‘Boerinnen, burgeressen en buitenlui’. Zij houdt de lezing op woensdag, 6 september a.s..in Theater Onder de Molen in Vorden, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

Deelnemende locaties

In een brochure worden alle programmaonderdelen benoemd en toegelicht. De brochure is verkrijgbaar op woensdag, 6 september a.s. na de openingslezing en tijdens het Open Monumentendag-weekend zelf op de deelnemende locaties. De brochure is overigens nu al verkrijgbaar bij de VVV in Vorden en het TIP in Zelhem. Bij Erve Wilmerink aan de Wilmerinkweg 4 in Vorden is in het OMD-weekend een centrale informatiepost ingericht.

De locaties zijn op zaterdag 9 en zondag 10 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur (tenzij anders vermeld) en bovendien, op een enkele uitzondering na, gratis toegankelijk.

De landelijke Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij. Het in de gemeente Bronckhorst aangeboden programma is tot stand gekomen door middelen, beschikbaar gesteld door de hoofdsponsor van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst, Timmer- en Aannemersbedrijf De Vries B.V. in Hummelo, de gemeente Bronckhorst en de donateurs.


Hieronder vindt u het programma en alvast een voorproefje van een aantal programmaonderdelen Het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst wenst u informatieve en genoeglijke dagen toe.

Programma Open Monumentendag Bronckhorst 2017

Woensdag 6 september:

Officiële opening met een bijzondere lezing door Willemien Hartmans-Gotink met als titel: Boerinnen, burgeressen en buitenlui in Theater Onder de Molen aan de Lindeseweg 29 in Vorden. Aanvang: 20.00 uur, theater open om 19.30 uur. De lezing is voor een ieder gratis toegankelijk.

Zaterdag 9 en zondag 10 september, van 11.00-17.00 uur (tenzij anders vermeld).

De diverse onderdelen van het programma vinden door de hele gemeente Bronckhorst plaats. Voor de duidelijkheid en voor het maken van bezoekcombinaties hebben we het overzicht per cluster ingedeeld. Bij Erve Wilmerink aan de Wilmerinkweg 4 in Vorden is een centrale informatiepost ingericht. De locaties zijn gratis toegankelijk (tenzij anders vermeld).

Om ‘buitenlui’ een eigentijdse invulling te geven treft u in het molenaarshuis in Steenderen een statushouder aan die zal vertellen over de monumenten in zijn vaderland, Syrië.

Cluster Bronkhorst-Steenderen:

Steenderen: Museum Makkeluk Zat, Bronkhorsterweg 40. Rondleiding door Joop Sangers langs een bonte verzameling voorwerpen.
Steenderen: Bronkhorster molen. Spaensweertweg 1. Alleen zaterdag open.
Bronkhorst: Molenaarshuis. Molenweg 11. Beschrijving van het Muldershuus en schuur en een expositie over de in de uiterwaarden gelegen ‘Leuvenheimse Schans’ uit de 80-jarige oorlog, 1568-1648. Een statushouder vertelt over monumenten in zijn vaderland, Syrië.
Bronkhorst: Bronkhorster kapel, Kapelstraat 2.


Cluster Hengelo:

Boerderij Groot Sessink, Steenderenseweg 15. Beschrijving van de boerderij, een expositie over de kleppermannen in Hengelo en een demonstratie rietdekken.
Kerkgebouw, Banninkstraat 9. 100 jaar Vrijzinnige Protestanten Hengelo met een expositie. Zaterdag van 11.00-16.00 uur.
Remigiuskerk, Kerkstraat 42. Expositie van schilderijen, collages en tekeningen van markante Achterhoekse mensen, boerderijen en landschappen van Gerhard Jan Smeitink. Expositie van houtsnijwerk en kunstnijverheid van Tiny en Johan Kleinreesink. Zaterdag van 10.00-16.00 uur.

Cluster Vorden:

De Oude Wientjesvoort, Ruurloseweg 77-79. Gerestaureerde boerderij, voormalige herberg. Beschrijving van de boerderij en de historie van het gebied. Met medewerking van Natuurcamping Wientjesvoort-Zuid en van landgoed de Oude Voorde waar de bekende schilder A.M. Gorter woonde. Van zijn werk is een expositie in de Dorpskerk.
Erve Wilmerink, Wilmerinkweg 4. Beschrijving van de boerderij en een expositie van schilderijen van R. Rexwinkel-Lieverdink. Informatiepunt Open Monumenten Dag Bronckhorst.
Hackforter windkorenmolen op het Hoge 66.
Landgoed Hackfort/ Natuurmonumenten, Baakseweg 8.
Lindesche molen, Lindeseweg 29.
Dorpskerk, Kerkstraat 4. Expositie van schilderijen van A.M. Gorter (toegang € 3,00) Op zondag een concert ter afsluiting van het Staringjaar 2017, aanvang 16.00 uur, gratis toegankelijk.
Heiligenbeeldenmuseum, Ruurloseweg 101 (Kranenburg). Expositie met aandacht voor 400 jaar zielzorg door de Franciscanen in de regio. Alleen op zaterdag een markt met religieuze voorwerpen.

Cluster Zelhem:

Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5. Demonstraties oude beroepen, landbouwmachines, kruiden, landbouwgewassen, tuin en boomgaard.
Ludgerkerkje bij Smedekinck. Expositie van leistenen kruiswegstaties en een expositie over het leven en werken van Sint Ludger.

Museum Makkeluk Zat

Steenderen - Toen Joop Sangers in 2002 een beroerte kreeg, zat een normale baan er niet meer in. Dit leidde tot de verwezenlijking van museum Makkeluk Zat. Zijn enorme verzameling zorgde voor de invulling van dat ‘museum’: woonhuis en schuren vol nostalgie, herinneringen aan vroeger tijden. Hiertussen woont, eet en slaapt Joop Sangers.

Bij ieder voorwerp heeft hij wel een verhaal, over de oude motorfietsen, de dito wasmachines die hij, haast als vanzelfsprekend, weer aan de praat heeft gekregen.

Tijdens de rondgang door het museum komt u ook winkelopstellingen tegen en een ruimte, ingericht als schoolklasje van vroeger, met alles erop en eraan. Het leitje en de griffels om die 10 mee te schrijven ontbreken natuurlijk niet!

Museum Makkeluk Zat vindt u aan de Bronkhorsterweg 40 in Steenderen.Boerderij Groot Sessink
Hengelo - De eerste vermelding van dit goed komt al in 1362 voor. Gelet op de zeer oude historische plek kan het haast niet anders dat de boerderij is gebouwd als een los hoes of hallenhuis.
De ankergebinten van de boerderij zijn helaas niet gemerkt. In de boerderij zijn echter aanwijzingen te vinden die erop duiden dat de boerderij in de 16e eeuw is gebouwd.

In 1883 zijn de boerderij en de schuur gesloopt; zij zijn op de huidige plek weer opgebouwd met gebruikmaking van zoveel mogelijk oorspronkelijke materialen. Men gebruikte de sluitstenen met de jaartallen boven de deuren in de achtergevel weer opnieuw.

Boerderij Groot Sessink vindt u aan de Steenderenseweg 15 in Hengelo.

Museum Smedekinck
Exposities en oude ambachten
Zelhem - Op de beide Open Monumentendagen is er bij Museum Smedekinck volop aandacht voor oude ambachten. Bezoek de uitgebreide kruiden- en landbouwgewassentuinen en de boomgaard met historische fruitrassen. U beleeft en ervaart tijdens deze twee dagen nog veel meer over de collectie van het museum.
In en rondom het museum wordt een groot aantal oude streekambachten gedemonstreerd, zoals bijvoorbeeld spinnen, weven, Grolse wanten en mutsen breien, houtsnijden, touwdraaien, knipmutsen maken, kantklossen en midwinterhoorns maken.

Museum Smedekinck vindt u aan de Pluimersdijk 5 in Zelhem.

Het Wilmerink en de Wientjesvoort
Vorden - De voormalige gemeente Vorden telt meer dan 80 monumentale oude boerderijen waarvan er twee, het Wilmerink en de Halve of Oude Wientjesvoort, zijn opgenomen in het OMD-programma van dit jaar.

Beide zijn rijksmonumenten met een bouwgeschiedenis die vermoedelijk - geheel of gedeeltelijk - teruggaat tot de 18e eeuw en waarvan de gelijknamige voorgangers reeds worden vermeld in 14e en 15e eeuwse bronnen. Afgezien van deze overeenkomsten verschilden beide boerderijen sterk in ligging en functie en maakten dus elk een andere ontwikkeling door.

Het Wilmerink
Een eerste vermelding van het erve en goed Wilmerink, gelegen in het uitgestrekte veld tussen Vorden en Warnsveld, dateert van 1422, als Everde van Oelde de tiende (een soort opbrengstheffing) uit “Wyllemynch” verkrijgt.
Bouwhistoricus Wim Jansen van de Stichting IJsselhoeven verzorgt op beide Open Monumentendagen om 14.00 uur een rondleiding waarin hij niet alleen uitleg geeft over de bouwgeschiedenis van het Wilmerink maar ook over historische boerderijbouw in het algemeen.

Het Wilmerink vindt u aan de Wilmerinkweg 4 in Vorden. Op deze locatie is ook het centrale OMD-informatiepunt ingericht.


De Halve of Oude Wientjesvoort
Zo rustig als het Wilmerink de eeuwen voorbij lijkt te hebben zien gaan, zo druk was het op de Wientjesvoort, zowel wat betreft bouwgeschiedenis als vanwege de wederwaardigheden van bewoners en passanten. Deze drukte kan allereerst toegeschreven worden aan een gunstige ligging bij een doorwaadbare plaats (“voorde”) over de Vordense Beek. Doordat het erve tevens gelegen was aan de doorgaande weg van Zutphen over Vorden en Ruurlo verder oostwaarts richting Duitsland, was het een ideale plek voor een herberg, en dus goed voor leven in de brouwerij.

De Halve of Oude Wientjesvoort vindt u aan de Ruurloseweg 77/79.

Brummense Schans
Steenderen - Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) lagen in Brummen en omgeving Bronkhorst regelmatig troepen gelegerd, soms wel 30.000 soldaten. Onder andere de Spaanse troepen van graaf Hendrik van den Bergh die de Grote (Brummense) Schans veroverde in 1624 en vanaf daar plunderend het Kwartier van Veluwe binnenviel. Nadien werd door de Staatsen over de IJssel een brug aangelegd. Er werden regimenten van Jan van Nassau gelegerd in Brummen en Empe om de bruggenhoofden te verdedigen.

De Grote schans of Brummense schans, een aarden verdedigingswerk later vaak uitgebouwd en verder versterkt, was een schans gelegen langs de westelijke oever van de IJssel bij Leuvenheim in het Gelderse Brummen. Een maquette van de schans is opgesteld in het Muldershuus aan de Molenstraat 11 in Bronkhorst.

A.M. Gorter, kunstschilder
Vorden - De bewoners van het uit de Oude Wientjesvoort voortgekomen familielandgoed De Oude Voorde zijn nazaten van de vermaarde kunstschilder Arnold Marc Gorter (1866-1933), die met name de Vordense Beek op onnavolgbare wijze heeft weergegeven. Deze uit Twente afkomstige en in Amsterdam wonende landschapsschilder kwam reeds regelmatig naar Vorden om te schilderen voordat hij besloot tot het bouwen van een buitenhuis en de aanleg van een landgoed.

Geïnteresseerden in het werk van A.M. Gorter kunnen hiervan kennis nemen van 2 t/m 10 september in de dorpskerk van Vorden. Entree: 3 euro.

De dorpskerk vindt u aan de Kerkstraat 2 in Vorden.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten