Logo vizieropbronckhorst.nl


Hans in actie.
Hans in actie. (Foto: PR)

Go Hans, you can do it! Lookin' great!

  Sport

Zelhem - "Het uitzicht was fantastisch! Bij iedere brug weer had ik zicht op de skyline van New York met de wolkenkrabbers, die hoge gebouwen. Maar voor iedere brug moest ik wel tegen een helling oplopen, dat werd na 25 kilometer wel erg zwaar."

Hans Mentink is geboren en getogen in de Achterhoek. Hij nam zich voor om voor zijn vijftigste een marathon te lopen en liep twee jaar geleden de marathon van Rotterdam. Dit voorjaar reisde zijn dochter Anouk naar de VS om hier een jaar naar school te gaan en besloot Hans te gaan trainen voor de marathon van New York. "Rotterdam was al een heel bijzondere ervaring; New York is Rotterdam in het kwadraat. Van start tot finish staat er publiek rijen dik langs de kant de lopers aan te moedigen. Op mijn oranje shirt stond mijn naam te lezen. 'Go Hans! Looking great! You can do it!' dat soort dingen riepen wildvreemden naar mij. Ik ben op een gegeven moment maar midden op de weg gaan lopen, langs de kant bleven mensen hun hand naar je uitsteken voor een high five, dat hield niet op. De eerste twintig kilometer was een feest om te lopen. Je verzamelt met 50.000 mensen bij Forth Worth waar je in bussen naar toe werd gebracht. Moet je voorstellen dat je op een terrein met 50.000 mensen staat.

Brooklyn

Geroep, geschreeuw, zoveel geluid. Ik startte in de derde wave en eigenlijk was het alleen in de eerste 500 meter te druk om makkelijk te lopen, maar daarna is er al snel voldoende ruimte. Via de Verrazano Narrows Bridge liepen we Brooklyn binnen. De verzorging onderweg was perfect, bij iedere mijl staat een verzorgingspost met water en sportdrank. Maar het was vooral de belevenis die het zo bijzonder maakt. Ik dacht op een gegeven moment 'hier loopt een jongen uit de Achterhoek echt in New York de marathon'. Die kleurrijke wijken waren indrukwekkend; Harlem, The Bronx. Je loopt op zondagochtend en voor minstens drie kerken stond het complete kerkkoor buiten voor de marathonlopers gospels te zingen. Waar maak je zoiets nou mee? Ik heb ook geprobeerd binnen een bepaalde tijd te lopen maar mijn trainingen in de heuvels van Montferland waren niet voldoende voor de hellingen en bruggen in deze marathon. Op First Avenue had ik het verschrikkelijk zwaar. Rond de 20 km probeerde ik te versnellen, bij de 28 km wist ik; 'de laatste kilometers zijn een hel'.

Hot dog

De finish in Central Park maakte een hoop goed. Wat had ik een zin in een broodje Hot Dog. De dag voor de marathon kosten die 3 dollar, na de finish vroegen ze er 16 dollar voor. Maar die Hot Dog smaakte geweldig!" Hans finishte na 5 uur en 5 minuten.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten