Logo vizieropbronckhorst.nl


George Peeters, op de voorgrond zittend op een bal, was trainer van Pax toen de club Haarlem trof. Foto Henk Westerveld
George Peeters, op de voorgrond zittend op een bal, was trainer van Pax toen de club Haarlem trof. Foto Henk Westerveld (Foto: Henk Westerveld)

'Haarlem was hoogtepunt in historie'

  Sport

door Remko Alberink

Hengelo - Negentig jaar Pax, een hele geschiedenis, in die tijd zijn er duizenden wedstrijden afgewerkt. Op 21 oktober 1984 speelde Pax misschien wel de meest memorabele wedstrijd in de historie, die dag ontving het Hengelose Pax in de eerste ronde van de KNVB-beker de profs van opponent Haarlem. De manschappen van trainer George Peeters leden een 1-7 nederlaag, maar niemand in Hengelo die daarom maalde.

''We mochten aan de eerste ronde van de KNVB-beker meedoen omdat we districtskampioen werden", zo begint de nu in Lichtenvoorde wonende George Peeters zijn verhaal.

''Wat ik me van die tijd herinner? Ik kwam als trainer van Vios Beltrum en ging naar Pax dat drie klassen hoger speelde. De eerste training was op 't Hengelse zand en ik was best zenuwachtig. Ik wist namelijk niet waar 't Zand precies was. Gelukkig waren de jongens er wel, anders had ik er mooi alleen gestaan."

Loting

In zijn tweede seizoen kwam Haarlem bij de loting uit de koker. ''Haarlem-trainer Hans van Doorneveld is zelfs bij ons wezen spioneren, kijken hoe wij speelden", lacht Peeters.

De Pax-selectie verzamelde zich die bewuste dag bij Appie Happie in De Veldhoek. ''Daar hebben we eerst gezellig een karbonaadje weggehapt met een kopje soep, voordat we naar Hengelo vertrokken."

Hoekschop

Eenmaal op het veld stond Pax binnen enkele minuten op voorsprong. ''Henri Golstein draaide na zeven minuten een hoekschop zo over Haarlem-keeper Edward Metgod.''

Bij rust stond het 1-2 voor tegenstander Haarlem. ''En toen het net na rust 1-3 werd, was het over. Wij hadden natuurlijk ook geen schijn van kans", kijkt Peeters terug. Bij Haarlem speelden op dat moment spelers als Metgod, Piet Keur, Wim Balm en Gerrie Kleton.

Pax zette daar jongens als Kaak, Hulshof en Golstein tegenover. Uiteindelijk eindigde het duel, dat voor 4000 toeschouwers werd gespeeld, in een 1-7 winst voor de profs.

''Die wedstrijd was het sportieve hoogtepunt in de geschiedenis van Pax, en nog steeds. In de regio heeft verder alleen DVC'26 uit Didam ooit die fase van de KNVB-beker bereikt. Dat is mij later nooit meer overkomen, en Pax ook niet."

Vertrek

Aan het eind van het seizoen vertrok Peeters na twee seizoen in Hengelo naar Silvolde. ''Ik had aangegeven wel te willen blijven, want we hadden een leuke groep met veertien spelers. Ik was alleen eigenwijs en stelde dat als er drie spelers of meer tegen mijn aanblijven stemden, ik echt weg zou gaan. De wissels stemden tegen, dus hield ik woord en ben ik gegaan."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten