Logo vizieropbronckhorst.nl


Pax Praat 50 jaar is te koop voor 20 euro via de sites van Pax en Uitgeverij Hermans en ligt bij Shop Melange in Hengelo. (foto: Feikje Breimer)
Pax Praat 50 jaar is te koop voor 20 euro via de sites van Pax en Uitgeverij Hermans en ligt bij Shop Melange in Hengelo. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Na vijftig jaar Pax Praat valt het boek

  Sport

door Feikje Breimer

Hengelo - "We zijn er wel vier keer met de stof kam doorheen gegaan. Het terugbrengen van 1637 nummers Pax Praat tot een boek was monnikenwerk! Gaandeweg werden we steeds enthousiaster. We hebben met elkaar iets bijzonders gemaakt. Net als in een elftal daar moet je het ook samen doen."

Na vijftig jaar opstellingen, uitslagen, dorpsroddel, geboortes en huwelijken komt er aan een uniek clubblad een eind. Bertus Menkveld was één van de zes samenstellers van het boek dat een overzicht geeft van een halve eeuw Hengelse voetbalgeschiedenis.

Het boek '50 jaar Pax-Praat Een halve eeuw clubbladhistorie 1968-2018' weegt ruim een kilo en is 240 pagina's dik.

Bertus: "Dit is geen boek om achter elkaar uit te lezen, je pakt het zo nu en dan op, bladert er in en dan lees je weer een bijzonder artikel of je ziet een bijzondere foto. Ik heb de eerste 10 jaar letter voor letter gelezen, we hebben deze klus onder de samenstellers verdeeld. Je komt tijdens het lezen allerlei bijnamen tegen en soms werden mensen echt aan de schandpaal genageld."

Hartenkreet
Het eerst nummer van Pax-Praat is volledig afgedrukt in het boek. Eén van de artikeltjes van vijftig jaar geleden is de hartenkreet van een scheidsrechter die zijn betoog besluit over voetballers die een scheidsrechter 'nooit mag appeleren, aanmerkingen op zijn leiding maken of hem onheus bejegenen'. Bertus: "Er is altijd trouw geadverteerd in Pax-Praat, sommige adverteerders zijn ons vijftig jaar trouw gebleven. De wereld is tussen 1968 en nu compleet veranderd, dat tijdsbeeld zie je terug in het boek. De nadruk ligt op het voetbal maar je merkt bijvoorbeeld dat de oliecrisis in 1973 de voetbalteams op de fiets naar uitwedstrijden gaan.

De topjaren van Pax-Praat vielen samen met de topjaren van voetballend Pax in de jaren '80 en '90 toen Pax 1e klas speelde." In die jaren liep het toeschouwersaantal makkelijk op tot duizend, bij uitwedstrijden waren er vaak meer Pax-toeschouwers dan belangstellenden van de thuisspelende club. Met een speciale koffie kar werd het publiek van koffie voorzien. Het staat allemaal in het boek. "Kijk, dit is een magische foto van onze hoogst spelende voetballer René Notten die naast Johan Cruijff zit. Maar wat ik ook mooi vond in de clubbladen waren de handgeschreven wedstrijdverslagen van de pupillen, die werden zo gekopieerd en geplaatst. Het blad heeft jarenlang voor binding gezorgd maar is inmiddels niet meer van deze tijd. Tien seconden na de wedstrijd zie je de uitslag al op je mobiel, Pax is inmiddels heel actief op Facebook. Maar een paar jonge honden in de sponsorcommissie hebben al prachtig idee; een voetbalglossy Pax-Praat 2.0. Maar eerst krijgen alle leden nog nummer 1638 van Pax-Praat. Dan is het na vijftig jaar echt voorbij."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten