Logo vizieropbronckhorst.nl


Herman op één van zijn vaste rondes rond Hengelo. Eerst is hij het dorp uitgewandeld, op de rondweg gaat hij hardlopen. (foto: Feikje Breimer)
Herman op één van zijn vaste rondes rond Hengelo. Eerst is hij het dorp uitgewandeld, op de rondweg gaat hij hardlopen. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Voor een beetje regen blijf ik niet thuis

  Sport

door Feikje Breimer

Hengelo - "Van al dat autorijden werd ik niet gezonder. Ik was vertegenwoordiger in veevoeder en bracht veel tijd in Duitsland door. Toen Oost-Duitsland erbij kwam na de val van de muur reed ik per jaar ongeveer 70.000 kilometer. Altijd zitten, onregelmatig eten én roken. Nu ben ik 79 jaar en loop al jaren hard, daar krijg ik behoorlijk wat voor terug."

Herman Jolink loopt hard. Dat komt door zijn huisarts waar hij in de jaren negentig naar toe ging met maagklachten. Herman: "Ik was met roken gestopt en wilde niet snoepen en had mijn auto vol sinaasappels liggen die ik at. Dat viel niet zo lekker. De huisarts snapte het helemaal.

vertegenwoordiger

Hij wist dat ik vertegenwoordiger was en onregelmatig at en vaak in een hotel moest overnachten. Ik moest proberen weer op de normale tijden te eten en hij zei dat ik 's avonds na het eten eigenlijk iedere dag een half uur moest lopen. Daar heb je dus net geen zin in na een lange dag, je gaat liever nog even zitten met een pilsje en een krantje. Ik ben wel meer gaan wandelen maar pas toen ik in 2001 met de VUT ging ben ik echt gaan hardlopen."
Wie in Hengelo woont of werkt heeft Herman ongetwijfeld al eens zien lopen. Geconcentreerd kijkend naar de weg voor zich wandelt hij stukken die hij afwisselt met hardlopen.

hardloopschoenen

Herman: "Ik heb in Doetinchem een paar hardloopschoenen gekocht en ben voorzichtig begonnen. Ik heb nergens advies gevraagd en ben zomaar een stukje gaan hardlopen. Zelf vind ik het eigenlijk geen hardlopen, zo snel ga ik niet.

vijf kilometer

Ik loop het liefst iedere ochtend een rondje van ongeveer vijf kilometer. Ik kom graag over de Wichmondseweg of de Lankhorsterstraat al rijden de auto's daar erg hard. Ik wandel eerst het dorp uit tot ik op de rondweg ben en daar begin ik met hardlopen. Ik voel dat ik er wat voor terug krijg. Mijn conditie is heel goed, als ik weleens een paar weken niet kan hardlopen merk ik dat direct. Dan verlies ik conditie. En ja, het is wel een beetje een verslaving. Ik zie mensen van zestig jaar die al bijna niets meer kunnen, ik word dit jaar tachtig en loop nog hard.

pas op

Soms zegt iemand er wel wat van. 'Pas op jij! Hardlopen op jouw leeftijd!' Ik doe voorzichtig hoor. Ik let goed op de weg en ga met opzet niet te hard. In januari zie ik altijd ineens meer mensen hardlopen, die hebben goede voornemens gemaakt.

advies

Mijn advies? Blijven volhouden. Doe iets aan je conditie, doe iets! Wanneer je er aan begint probeer dan wel door te zetten. Je krijgt er echt wat voor terug.

Maar goed, als je een rotziekte krijgt is het gewoon over, hardlopen is geen tovermiddel."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten