Logo vizieropbronckhorst.nl


Afgelopen donderdag werd in het bijzijn van sportminister Bruno Bruins (staand, vierde persoon van rechts) het Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030 gepresenteerd. (foto: PR)
Afgelopen donderdag werd in het bijzijn van sportminister Bruno Bruins (staand, vierde persoon van rechts) het Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030 gepresenteerd. (foto: PR)

Beweeg- en Sportakkoord

  Sport

van de redactie

Inclusief sporten en Excelleren in de Achterhoek

Of het nu gaat om vitale medewerkers in de Achterhoek, een gezonde jeugd of zelfredzaam oud worden. Iedereen in de Achterhoek moet kunnen meedoen. Dat staat in het Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030 dat donderdag 27 juni in Den Haag is gepresenteerd en ondertekend. De twee speerpunten in het Achterhoekse Sportakkoord zijn: Inclusief sporten en Excelleren in de Achterhoek.

REGIO - Sportminister Bruno Bruins was donderdag 27 juni aanwezig bij de ondertekening van het Achterhoeks Sportakkoord. Een jaar geleden, in juni 2018, presenteerde Bruins het Nationaal Sportakkoord en sprak de wens uit dat het landelijke akkoord navolging zou krijgen in regionale en lokale sportakkoorden.

Grote waarde

Minister Bruins: "Sporten en bewegen is van grote waarde voor iedere Nederlander. Voor lol in sport hebben we iedereen nodig en is het belangrijk dat sportaanbieders en gemeenten en partijen uit de zorg-, welzijn en onderwijssector er samen de schouders onder gaan zetten." De ondertekening van het Achterhoeks Beweeg- en Sportakkoord is een landelijk voorbeeld voor de minister hoe zo'n samenwerking rondom sport, bewegen en een gezonde leefstijl eruit kan zien.

Grotere coalities

De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Winterswijk werken al sinds 2014 samen binnen het programma Achterhoek in Beweging. "We hebben de afgelopen jaren in de Achterhoek al veel verbindingen gelegd tussen de overheid, het onderwijs, de gezondheidszorg, maar ook met ondernemers en het verenigingsleven. We willen de komende jaren nog bredere en nog grotere coalities vormen", zegt Pascal Kamperman, programmamanager van Achterhoek in Beweging.

Toekomstbestendig

Het uiteindelijk doel is om het Achterhoeks sportlandschap toekomstbestendig te maken. In het akkoord dat donderdag 27 juni is ondertekend heeft Achterhoek in Beweging samen met de strategische partners de ambities vastgelegd voor de komende tien jaren. Tijdens een officieel moment in Nieuwspoort ondertekenden de partners het akkoord met een handtekening.

Leven lang plezier

Bert Kuster, voorzitter van het Achterhoekse wethoudersoverleg sport: "De ambitie is dat iedere Achterhoeker een leven lang plezier gaat beleven aan sport en bewegen. Dit heeft niet alleen een positief effect op de individuele gezondheid, maar ook op sociaal-maatschappelijke vraagstukken". Jan Markink, gedeputeerde bij de provincie Gelderland geeft aan dat het Gelderse Sportakkoord landelijk navolging heeft gekregen in een Nationaal Sportakkoord en nu ook in dit Achterhoeks Beweeg- en Sportakkoord.

Regionaal en lokaal

Jan Markink laat weten: "Daar ben ik enorm trots op. De maatschappelijke en economische kracht van sport zijn enorm en sporten helpt je om het beste uit jezelf te halen. Dat willen we stimuleren in Gelderland. Met dit Achterhoeks akkoord worden deze Gelderse doelen nu ook regionaal en lokaal vertaald en opgepakt. En wat zou het mooi zijn als meer gemeenten in Gelderland gaan samenwerken in hun sportbeleid, dan krijgen we nog meer voor elkaar hier in Gelderland."

Ambities

De twee speerpunten in het regionale sportakkoord zijn Inclusief Sporten en Excelleren in de Achterhoek. De belangrijkste ambitie voor het Inclusief Sporten is dat iedereen in de Achterhoek mee kan doen. De focus ligt hierbij op verschillende thema's: vitale werknemers, een gezonde jeugd, vitaal ouder worden en uniek sporten voor mensen met een beperking. Onder de noemer Excelleren in de Achterhoek gaan de partners zich inzetten om de economische positie van de Achterhoek verder versterken door samen met partners te innoveren in de sport. De focus ligt hierbij op het ontwikkelen van open clubs, de begeleiding van sporttalenten en het investeren in topevenementen.

Strategische partners

Verschillende strategische partners van Achterhoek in Beweging waren gisteren bij de presentatie en ondertekening in Den Haag: van vertegenwoordigers van De Graafschap, de Rabobank, zorgverzekeraar Menzis tot afgevaardigden van de KNVB, Provincie Gelderland en het Graafschap College. In een gesprek onder leiding van superboer Sjoerd Weikamp en oud-topsporter en columnist Marijn de Vries deelden de partners in Nieuwspoort Den Haag ervaringen en bevindingen vanuit hun eigen werkveld. Allemaal onderschreven ze gistermiddag de meerwaarde van regionaal samenwerking tot lokale uitvoering met daarbij duidelijk omschreven ambities.

Uitvoeringsagenda

Nu het Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030 officieel is gepresenteerd en ondertekend is de volgende stap het opstellen van een uitvoeringsagenda. Achterhoek in Beweging zal in de uitvoeringsagenda gaan beschrijven welke activiteiten en lokale initiatieven er ontwikkeld worden tussen 2020 en 2024 om de ambities in de Achterhoek te realiseren.

achterhoekinbeweging.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten